Home > Society > Chapeau 155: toch een warme Kerst

Chapeau 155: toch een warme Kerst

Het zal allicht zo zijn dat menigeen van u de thermostaat dezer kerstdagen wat lager dan normaal heeft staan, om zo mee te helpen de energiecrisis op te vangen en de factuur wat draaglijker te maken.

Toch hoop ik op een warme Kerstmis voor iedereen en dan vooral in figuurlijke zin. Warmte en aandacht voor de medemens, in plaats van conflicten over macht, geld en andere ogenschijnlijk belangrijke zaken die niet zelden een giftige uitwerking blijken te hebben, zowel op het wereldtoneel als vaak ook in kleine kring van familie en vrienden. Vandaar dat we in deze Chapeau niet alleen aandacht schenken aan de uiterlijke schoonheid van het kerstfeest met onder meer een feestelijke kersttafel, prachtige juwelen, gezellige kerstevenementen en niet te vergeten culinaire gerechten die we proefden van een aantal vooraanstaande chefs bij Slagmolen, Cuchara en Château Neercanne. Nee, we hebben het ook over de bezinningskant, meer bepaald de zelfreflectie en de zoektocht naar de ware zin van het bestaan. Niet dat wij daar de juiste formule voor gevonden hebben, maar we hebben wel een aantal interessante gedachten hierover bijeengebracht. Zoals in het bijzondere interview met bisschop Harrie Smeets van Roermond, die ondanks zijn ernstige ziekte de moed erin probeert te houden. En met tips voor alternatieve kerstuitjes. Niet alleen naar kerstmarkten en reuzenrad, maar ook naar plekken waar bezinning de boventoon voert, vaak weg van de massa. Maar deze Chapeau gaat niet alléén over de feestdagen, het leven gaat na Nieuwjaar gelukkig gewoon door en menigeen is dan zelfs blij om het normale ritme weer te kunnen oppakken. We wandelen met u door Wyck in Maastricht voor zowel een aantal nieuwe, interessante plekjes alsook de nieuwbouw van DSM. Op cultureel gebied maken we kennis met gitarist en muzikant Jan Formannoy in onze serie Create in Limburg, plus de ambities van het Elisabeth Strouven Fonds, daar waar het gaat om het ondersteunen van erfgoed, culturele instellingen en (jong) talent. Ook in 2023 proberen we zo gezond mogelijk te blijven en dat doen we onder meer door ons gebruikelijk kijkje bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en deze keer ook het revalidatie- en trainingsconcept van dokter Nico Wolter in Kerkrade. En tenslotte verklapt onze cardioloog Leonard Hofstra ons hoe we zelfs tussen alle kerstmaaltijden door fit en gezond kunnen blijven. Dat is een mooi vooruitzicht en daarmee wens ik al onze lezers heel fijne en warme feestdagen.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.