Een prachtig moment om een toost uit te brengen met de eerste flessen 2019 van de meest ‘Oranje’ wijn die er in Nederland te vinden is, de Cuvée 12 van de Apostelhoeve, vindt Mathieu Hulst, de eigenaar van ’s lands oudste commercieel gerunde wijnbedrijf.
Hofmaarschalk
Hulst haalde de afgelopen dagen samen met zijn inmiddels 81-jarige vader Hugo en zijn zoon Gilbert de eerste druiven van de jaargang van de stokken. Een eerste indicatie is dat de oogst ook dit jaar weer van een koninklijke kwaliteit is. ,,De Cuvée 12, met het bekende oranje etiket en een capsule in dezelfde kleur, wordt geregeld geschonken bij staatsbanketten. Mooie gelegenheden om te laten zien dat ook in Nederland goede wijn gemaakt kan worden. Daarnaast heb ik van de hofmaarschalk begrepen dat de Oranjes deze wijn ook privé drinken.”
Preuvenemint
Datzelfde geldt volgens Hulst – die het koninklijk paar vorig jaar nog sprak tijdens een bijeenkomst met Nederlandse en Duitse wijnboeren in het Duitse Bernkastel – voor de mousserende wijnen van de Apostelhoeve. ,,Ik weet dat met name koningin Máxima erg kan genieten van onze mousserende wijnen. Ze proefde onze bubbels voor het eerst in augustus 2014, tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in Maastricht. Na afloop van het officiële programma brachten ze een bezoek aan het Preuvenemint, waar onze mousserende wijn geschonken werd. ‘Goh, maken jullie die ook, wat lekker’, reageerde ze verrast nadat ze een eerste slokje had genomen.”
WC-potten werpen
Prinses Amalia is tijdens Koningsdag 2020 16 jaar en dus geldt ook voor haar NIX18. Ze zal dus nog twee jaar moeten wachten voordat ze haar koninklijke lipjes aan een glas Apostelhoeve kan zetten. Maar ook voor haar en haar twee jongere zusjes, Alexia en Ariane, heeft Maastricht genoeg leerzaams in petto. ,,De tijd van het koekhappen en wc-potten gooien hebben we wat mij betreft wel gehad, al heeft Maastricht op het gebied van keramiek natuurlijk wel een reputatie”, zegt toegevoegd notaris Stefan Vrancken. Als kenner bij uitstek van de geschiedenis van Maastricht verdiepte hij zich de afgelopen jaren onder meer in de relatie tussen het Huis Oranje en Maastricht. Hij publiceert er ook geregeld over op zijn Facebookpagina Historia Trajecti ad Mosam.
Kasteel Vaeshartelt
Vranckens speurtocht door het Oranje-verleden van Maastricht leverde zulke verrassende en verbluffende resultaten op dat hij op dit moment bezig is om een Oranje-toer door de stad te ontwikkelen. Wat hem betreft mag de organisatie van Koningsdag rustig bij hem aankloppen voor advies, zegt hij.
Vrancken zou zich bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat het koninklijke gezelschap een kijkje gaat nemen bij Kasteel Vaeshartelt, dat ooit eigendom is geweest van koning Willem II. ,,Petrus Regout kocht het 118 hectare grote landgoed in 1841 als gevolmachtigde van Willem II, om dienst te doen als koninklijk jachtslot. Regout veranderde – in eerste instantie in opdracht van de koning – Vaeshartelt in een statige residentie die voldeed aan de eisen van de tijd. Zo werd de ingangspartij van het kasteel verbouwd. Het resultaat is nog altijd te zien in de sluitsteen, waarin de initialen ‘W II’ en het jaartal ‘1841’ is gegraveerd.”
Militair gouverneur
Wat bijna niemand meer weet is dat een oom van koning Willem I een tijdlang militair gouverneur van Maastricht geweest is. ,,Dat in de Bredestraat in Maastricht nog altijd het huis van Henriëtte d’Oultremont, de tweede echtgenote van koning Willem I staat is evenmin een feit van algemene bekendheid”, zegt Vrancken. Koningsdag 2020 zou in zijn ogen best leerzaam kunnen zijn.
Dat koning Willem-Alexander en zijn eega zelf een zwak hebben voor Maastricht werd al in 2013 duidelijk, toen ze een nacht lang de echtelijke sponde deelden in het Kruisherenhotel Maastricht. Het bezoek was zorgvuldig geheim gehouden, maar het lekte uit via het voormalige nieuwsplatform Maastricht Dichtbij, dat met een camera klaarstond toen hoteleigenaar Camille Oostwegel en zijn vrouw Judith klaarstonden om het koninklijk paar te verwelkomen.
De volgende ochtend had het koninklijk paar helaas geen tijd om de Limburgse vlaai die bij Bakkerij Hermans was besteld te proeven, maar wellicht dat dat later op de dag toch nog gebeurd is. Volgens een betrouwbare bron werden de vlaaien in de kofferbak van de koninklijke limousine geladen en zijn ze meegegaan naar Wassenaar.
_________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <