Home > Mode en Beauty > Yoëlle's Mode > Strijd der fashionista stad: Maastricht of Amsterdam?

Strijd der fashionista stad: Maastricht of Amsterdam?

Auteur: Yoëlle Smith

Mijn zachte G is nog niet gevallen of de aardige hipster baristo vraagt me of ik toevallig uit Limburg kom. Omringd door Amsterdams gezelschap vind ik het eigenaardig dat hij juist dít feitje weet op te merken. Zou zijn inner Jomanda spreken of is het toevallig ook een Limburger die zichzelf een Amsterdams accent heeft aangemeten?


Foto: Queen of Jetlags

“Omdat alle dames uit Limburg altijd tiptop verzorgd en goed gekleed zijn” gaat hij verder. “Dat zie je meteen”.

Na deze koffiedag heb ik dit non-feitelijke vooroordeel vaker gehoord vanuit mijn Randstad kennissenkring. Grappig, aangezien wij Limburgse dames graag richting de hoofdstad reizen om exclusieve items te scoren. Na een broodje bij van Dam staren wij dames van het Zuiden ons graag blind op de Amsterdamse modepoppetjes. Je kent het wel, dat leuke typetje waarbij het lijkt alsof ze zonder enige moeite prachtig uit haar bed is gestapt.
Deze typetjes herken je meestal aan de nonchalante look, waarbij vintage designer items gecombineerd worden door een naturel make-up look met het perfecte strandhaar (niet doordat de Blue Lagun zo dichtbij ligt, maar omdat Rob Peetoom ermee in de weer is gegaan).

Terwijl ik ook een poging waag om de nonchalante, fashionable look te rocken kom ik bij de Zipper en Episode (lees: dé vintage winkels van Amsterdam) niet verder dan oude meuk en een verhoogd gehalte van mijn OCD.

Gelukkig scoor ik met mijn uitnodigende Limburgse accent al tien punten bij de verkoopster. Zij is wederom een veel te leuk nonchi-Amsterdams typetje en zodoende raken we al snel aan de praat. Opmerkelijk is dat zij net zo enthousiast over de Stokstraat is zoals wij over de Negen Straatjes zijn. Ze is helemaal in love met onze modestad Maastricht, die ze dan ook zo’n vier weekenden per jaar bezoekt.


Foto: Negin Mirsalehi

Gefascineerd vertelt ze over de opgedofte dames uit het Limburgse schone: “Jullie stijl is gewoonweg veel chiquer, jullie dragen alles met meer allure”.  

Gelukkig ben ik haar nooit ’s ochtends tegengekomen op mijn Uggs en afgedragen joggingbroek bij de plaatselijke supermarkt, dan zouden de Limburgse dames vast een heel ander mode imago bij haar oproepen. Enfin, we praten verder over de Polka Dots die weer helemaal terug zijn van weggeweest. Het stipje dat je gegarandeerd terug zal vinden in de kast van een oudtante of chique oma. Desalniettemin is de Polka Dot ook veelvuldig te bewonderen bij de high street merken zoals Zara, Mango en Topshop. Ook verheerlijkt Saint Laurent en Calvin Klein ons met de eigenwijze stip in hun collectie.


Foto: Lizzy van der Ligt

De vintage verkoopster vertelt over dames in roze mantelpakjes die de mooiste mantels en trenchcoats dragen in combinatie met klassiek rode lippen (Chanel, Pirate).
“Een winkelstop op het terras was het perfecte moment om alle outfits te observeren”. Gaat ze verder.

“Coole klassiekers en tijdloze items liepen voorbij. Grappig dat de klassiekere dames altijd wel items dragen die op net dát moment op de catwalk in Parijs worden gespot”.


Foto: Mix & Match met Burberry

Al met al doen de dames van het Zuiden het dus helemaal niet zo slecht.
Zo mag Burberry ook weer uit de kast worden getrokken. En mocht je toevallig in het bezit zijn van een trenchcoat met dit Britse ruitje… Dan ben je helemaal on trend! Ruiten mogen dit seizoen namelijk weer veelvuldig gezien worden, vooral in combinatie met jaren zestig bloemenprints en zelfs met de Polka Dot. Mix & match is nog nooit zo extreem geweest.

Verder zien we verschillende tinten rood, roze en paars. Volgens het modeboekje mogen deze niet met elkaar gecombineerd worden, maar wel met bovengenoemde prints.


Foto: Bloemenmix, Gucci

Ironisch is dat wij Limburgers onszelf blindstaren op de Randstad trends.
Zij spreken immers ABN zonder dat RTL-programma’s hun accent belachelijk maken, zij staan bekend om de leukste hipster koffiebarretjes. Verder zijn zij ook reuzegoed om een vegan of eco-vriendelijke lifestyle erop na te houden én hebben ze ook nog eens die typische, nonchalante stijl die zelfs ik als moderedacteur maar niet onder de knie krijg…
Ik denk dat het stellig is om te zeggen dat wij Limburgse vrouwen beter zijn in het drinken van wijntjes in plaats van wortelsap, heerlijk onbeschaamd dialect kallen met elkaar en forever & always een goed stukje vlees verkiezen boven een zeewier avocado burger.

Hoe dan ook, als we de Amsterdammers mogen geloven slaan we op modegebied de plank in ieder geval niet mis. Chapeau!

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.