Home > Auto's > HFL ondersteunt cardiologisch onderzoek

HFL ondersteunt cardiologisch onderzoek

Het hart mag dan wel een holle musculaire spier zijn, het is wel de belangrijkste spier van ons lichaam. En daarbij met zekerheid ook het meest afgebeelde orgaan dat we kennen. Het hart is omgeven met een romantische zweem. Verliefden krassen een hart in een boom en wie droef is heeft spreekwoordelijk hartzeer. Het hart voedt de verbeelding.

 

In de medische wereld –toch het toonbeeld van rationaliteit- spreekt het hart echter niet minder tot de fantasie. In Maastricht UMC+ is cardioloog Bas Kietselaer in het Hart+ Vaat Centrum als beeldvormend cardioloog –imaging cardiologist – met ingenieuze scanners in de weer om een precieze afbeelding van het hart te maken. Niet als romanticus, maar als gepromoveerd medicus die tevens het CardioResearch leidt dat mede door HFL hart- en vaatzieken gesteunde onderzoeken doet naar zowel aangeboren afwijkingen aan hartkleppen, kransslagaders en aorta als een voedingssupplementen-onderzoek. De medische visualisatie maakt het voor een cardioloog gemakkelijker om patiënten op ongecompliceerde manier kennis te laten nemen van de afwijking aan het hart. ,,Door de nieuwe en in Nederland unieke, volledig geïntegreerde PET-MRI scanner is het nu mogelijk om nog efficiënter beeldvormend onderzoek te doen. Hierdoor kunnen we inwendige afwijkingen beter in beeld brengen om zodoende hartinfarcten te voorkomen.” 

Het hart kon je in vroegere tijden enkel horen. Aan de hand van de hartslag stelde de arts met stethoscoop een diagnose. Pas de laatste decennia zijn er qua visuele weergave mogelijkheden behoorlijke stappen gezet. Door die verbeterde visualisatie van het hart is het ook mogelijk om al dan niet aangeboren afwijkingen zeer nauwkeurig te bekijken. ,,We dalen als het ware af in de tot dusver jarenlang verborgen gebleven binnenkant van het menselijk lichaam. Hierdoor zijn we nu in staat om potentiële problemen met onder ander kransslagaderen, bloedvaten en hartkleppen goed te bekijken zodat we weten waar en wanneer een ingreep noodzakelijk is. Die beeldvormende cardiologie spreekt letterlijk tot de verbeelding. Je kunt patiënten met dit soort nauwgezette afbeeldingen ook veel beter verduidelijken wat er aan de hand is. Het wordt door die visualisatie minder abstract.”

 

Cardioloog en automonteur

Bas Kietselaer is in zijn algemeenheid geen man van de abstractie. Hij stelt nuchter vast dat het werk van de hartspecialist veel overeenkomsten vertoont met dat van een automonteur. Lachend: ,,In feite zijn er parallellen tussen de werking van een automotor en het hart. Er is sprake van een benzineleiding, elektronica en er zijn kleppen. Ook is er bij zowel de motor als bij het hart sprake van slijtage. De rijstijl van de chauffeur is in de regel ook van invloed op de levensduur van de krachtbron. Lifestyle vormt met zekerheid een wezenlijke factor in het oplopen van problemen met het hart. Het hart is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Maar wel reuze fascinerend.”

 

Eigen polikliniek

Het onderzoek van Bas Kietselaer en zijn zeskoppig researchteam spitst zich toe op twee specifieke patiëntengroepen. ,,De eerste groep betreft mensen die problemen hebben met hun kransslagader. Dit kan in de loop van een mensenleven ontstaan. Maar ook iemands leefstijl kan significant bijdragen aan het ontstaan van hartafwijkingen. De tweede groep bestaat uit patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Bij 1 tot 2% van de Nederlanders komt die vernauwde klep voor. Wij bestuderen nu met behulp van onder andere deze innovatieve scanmethode of het mogelijk is om met bepaalde voedingssupplementen slijtage aan de kleppen te laten afnemen. Overigens hebben wij hier in Maastricht UMC+ ook een eigen polikliniek waar we mensen behandelen met deze afwijkingen. We combineren onderzoek en patiëntenzorg.”

 

Zuid-Limburg

Bas Kietselaer voelt zich als een vis in het water in Maastricht waar hij samen met zijn vrouw- die huisarts is-, en twee kinderen met veel plezier woont. ,,Ik ben in Nijmegen geboren, in Doetinchem opgegroeid en heb in Maastricht gestudeerd. Ook heb ik mijn promotieonderzoek hier gedaan. Wij voelen ons als gezin zeer tot Zuid-Limburg aangetrokken. De kwaliteit van leven spreekt me aan en er is in het Maastricht UMC+ veel ruimte voor spannende, innovatieve en maatschappelijk relevante onderzoeken. Dat geeft energie en inspiratie. Leven en werk zijn dus goed in balans. Ik fiets graag en speel als het even kan op mijn tenorsax. We proberen zoveel als mogelijk van het leven te genieten en er zelf ook een gezonde lifestyle op na te houden.”        

 

Samenwerking met afdeling Radiologie

HFL hart- en vaatziekten ondersteunt het onderzoek naar hartafwijkingen. ,,We zijn vanwege de maatschappelijke relevantie heel blij met die ondersteuning. HFL hart- en vaatziekten helpt ons de groep patiënten met aangeboren hartafwijkingen beter onder de aandacht te brengen. Verder steunt HFL hart- en vaatziekten onze poliklinische patiëntenzorg en het voedingssupplement onderzoek. Het inspirerende van een omgeving als Maastricht UMC+ is dat we hier alles onder één dak hebben. Ook is het een groot voordeel dat we de technische knowhow vanuit de afdeling Radiologie die met de PET –MRI scanner werken meteen kunnen toepassen. We werken met hen zeer goed samen. Die interdisciplinaire samenwerking leidt uiteindelijk tot betere resultaten voor meer mensen. En daar doen we het per slot van rekening allemaal voor. We zitten er allemaal met ons hart in.”

 

 

Health Foundation Limburg werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Dat onderzoek richt zich op kanker, hart- en vaatziekten, geestelijke gezondheidszorg en chronische ziekten.

Wilt u het onderzoek van Bas Kietselaer steunen? Dat kan door een bijdrage te storten op bankrekeningnummer NL54INGB0657181420 t.n.v. Stichting Health Foundation Limburg, inz. hart- en vaatziekten. Of kijk op ww.hflhartenvaatziekten.nl onder schenken&nalaten.

U kunt het onderzoek van Bas Kietselaer ook steunen door deel te nemen aan de wandeltocht Loop met je dokter. Meer informatie of aanmelden via www.loopmetjedokter.nl.

 

 

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.