Mode en Beauty

Gosia Tarnowski ontwerpt de kleding van het Johann Strauss Orkest

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie André Rieu Productions

In de wereld van de klassieke muziek zijn de orkestleden doorgaans stemmig en donker gekleed. Niet bij het Johann Strauss Orkest van André Rieu. De stehgeiger uit Maastricht wil licht klassieke muziek brengen en daar hoort feestelijke, kleurrijke kleding bij. De Poolse Gosia Tarnowski (48) is verantwoordelijk voor de ontwerpen.

Het moet allemaal niet te saai worden, zo luidt het adagium van André Rieu, en dat geldt ook voor de kleding van het orkest. Met name de dames mogen er naar zijn idee extra feestelijk uitzien, dat komt de sfeer bij de concerten ten goede.

De Poolse Gosia Tarnowski hielp zo’n 25 jaar geleden als studente met een bijbaantje bij de voorbereidingen van een optreden in Dortmund. Toevallig streek ze ook het hemd van de maestro zelf. Die was zo te spreken over de kwaliteit, dat hij haar meteen vroeg om in het vervolg mee te reizen en voor de kleding te zorgen. „Ik wilde eigenlijk medicijnen studeren maar was uitgeloot. Ik was me aan het oriënteren en toen kwam dit voorbij. Iets heel anders, maar ik heb ‘ja’ gezegd en er nooit spijt van gekregen. Voor de zekerheid heb ik nog een cursus mode en styling gedaan, dat komt natuurlijk wel van pas.”

De jurken die de vrouwelijke orkestleden dragen zijn ontworpen naar een idee van André zelf. Want die is gewend op elk detail te letten. „Maar de orkestleden en zangeressen hebben zelf wel inspraak. Bijvoorbeeld welke kleur, welke stof enzovoorts. En het moet natuurlijk ook goed passen. Ik doe zelf de meeste inkoop, vooral in Nederland en Duitsland. Maar we reizen veel en onderweg kom ik natuurlijk ook nog wel eens wat tegen. Ik ken de smaak van André, dus ik weet wat hij mooi vindt.”

Gosia zorgt niet alleen voor de inkoop van de stoffen, maar ook voor de accessoires, van glittersteentjes tot juwelen. En als vanzelf helpt ze ook bij de make up voor de optredens. „Het is één familie die op reis is. Het scheelt natuurlijk ook dat ik een relatie heb met de productiemanager van het orkest, dus werk en privé lopen bij ons gewoon door elkaar.”

Ze heeft er een fulltime baan aan om alle kleding te maken of te vermaken. „Iemand kan van gewicht veranderen of zwanger raken, dus daar moet je op inspelen. Maar doorgaans red ik het wel, alleen met de kerstconcerten in Maastricht heb ik wel serieuze assistentie nodig. Bij die concerten wordt veel van kostuums gewisseld en dan hebben we ook nog de dansers, de schaatsers en de koppels in het kerstdorp die in de stijl van Charles Dickens zijn gekleed. Dat krijg ik natuurlijk allemaal niet in mijn eentje geregeld en werk ik bijvoorbeeld samen met ateliers in Polen. Maar samen met André kijk ik wel hoe het eruit moet gaan zien. En het komt vaker voor dat er net weer iets heel speciaals gemaakt moet worden. Zoals de jurk van ‘Sissi’, waarin sopraan Anna Majchrzak I belong to me zingt. Die moet dan echt als keizerin Sissi uitzien, inclusief edelweiss-bloemen.”

Bij André Rieu gaat het meestal ook om grote aantallen. Zo bestaat elke set voor het orkest uit 35 jurken, plus die van de solisten die verschillende outfits dragen tijdens de concerten. En net als bij de podium- en decorstukken zijn er meerdere sets nodig, omdat de tournees over de hele wereld worden gehouden. „In totaal hebben we vier identieke sets. Dat betekent dat er altijd wel kleren van ons ergens onderweg zijn.”

Een buitenlands tournee van het orkest heeft een bepaalde gelijkenis met een rondreizend circus, met voor iedereen een eigen taak. Zo reist Gosia samen met de technische crew ’s nachts na een concert verder naar de volgende stad. „Daarvoor gebruiken we speciale bussen waarin je goed kunt slapen. De volgende ochtend kunnen we dan uitgerust weer aan de opbouw van het podium beginnen en zorg ik intussen dat alles weer netjes gewassen en gestreken is. Je moet dat allemaal goed plannen van tevoren, want als je terplekke nog moet gaan zoeken, dan ben je in feite te laat.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws