Wyck

Auteur: Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven

Nu de meeste infrastructurele werken nagenoeg voorbij zijn, herleeft Wyck als het andere centrum van Maastricht, namelijk Centrum-Oost. Het stadsdeel aan de overkant van de Maas, met een almaar toenemende economische activiteit en toch met behoud van de o zo typische charmes.

Een tikkeltje Parijs? Of anders authentiek Brussel? Wyck, het binnenstedelijke stadsdeel van Maastricht aan de oostzijde van de Maas, doet hoe dan ook denken aan ‘buitenland’, aan mediterraan. En dat is meteen de charme. De statige panden met de fraaie gevels, de brede lanen zoals de Wilhelminasingel en de nu opgeknapte Stationsstraat, en zeker ook de vele typische winkels en horecazaken. Hier vind je nagenoeg geen grote ketens, het zijn veelal nog Maastrichtse middenstanders die hun karakteristieke zaken uitbaten. Te veel bijzondere adressen om op te noemen. Met in de Rechtstraat unieke restaurants als Mediterraneo (top Italiaans) en ‘O’ (vis), kunst bij de Kunstuitleen (gerund door de bekende galerie Post + Garcia op de Avenue Céramique) en galerie Konrad Brouns, de nieuwe designwinkel van Françoise Oostwegel, mode met de bekende boutique Max en menige andere modezaak waar heel wat te ontdekken valt.

KLASSIEK EN NIEUW
Wyck is een levendige mix. Van bewoners bijvoorbeeld. Studenten, ondernemers, ambachtslieden. De winkels gaan van heel exclusief (juwelier Leon Martens, Hermès, Mestrini) tot heel praktisch: een gezondheidswinkel, een delicatessenzaak, een traditionele patissier. Klassiek en nieuw, die combinatie vind je in Wyck heel sterk. Zoals de jonge patissier Sebastien Trudelle, die in Frankrijk is uitgeroepen tot beste patissier wereldwijd en die onderscheiding binnenkort uit handen krijgt van president Macron. Het Limburgse talent had al een zaak in Meerssen, nu heeft hij een tweede geopend in de Stationstraat in Wyck onder de naam Smores Pastry & Chocolate. En om in Frankrijk te blijven, een vestiging van de originele Parijse brasserie Flo is ook in Wyck te vinden, terwijl je bij Harry’s weer meer aan Venetië denkt. Aangenaam en internationaal in ieder geval.

POORT VAN MAASTRICHT
Met het opgeknapte Stationsplein als ‘poort van Maastricht’, de ondergrondse fietsenparking, de brede, geheel vernieuwde Stationsstraat en voorbij de Wilheminasingel de drukke Wycker Brugstraat; er is altijd leven in de brouwerij in Wyck. Trouwens, met de vestiging van de Maastrichtse Maltezer wordt er werkelijk weer bier gebrouwen in Wyck. Er gebeurt zoveel. Vraag het aan Rino Soeters, die onder andere de hotels Townhouse en Kaboom runt. „In Wyck gebeurt het gewoon. Aan deze kant van de Maas vinden we het centraal station, het MECC, de A2-autobaan, het Academisch Ziekenhuis met universiteit en de meeste hotels. Ik merk het aan mijn gasten. Die ontdekken Wyck, blijven aan deze kant van het water om te shoppen, te eten en te stappen.”Hij praat veel met ondernemers en merkt een saamhorigheid. Als je hem vraagt wat er nog beter kan, moet hij zelfs even nadenken. Maar dan toch: „Bij het station zou een soort landmark mogen komen in de vorm van een groot, mooi beeld of een fontein. Hier kom je de stad binnen met het openbaar vervoer. Verder zou het pleintje de Percee aan de Stationsstraat nog een upgrading mogen krijgen. En door middel van een mooie aankleding kan gezorgd worden dat de zijstraten van de Wycker Brugstraat nog wat meer aanloop krijgen.”

KLANTEN VAN OVERAL
Ondernemer Monique Mestrini is oorspronkelijk van Wyck en ze is blij dat ze naast hun zaak in Meerssen al zeven jaar een fraaie vestiging hebben in dit deel van Maastricht. „Dat dit aanslaat, blijkt wel uit het feit dat we al twee keer uitgebreid hebben. We merken dat de verscheidenheid aan klanten enorm groot is in vergelijking met Meerssen. Dat komt toch door de aantrekkingskracht van Maastricht. Mensen uit heel het land, die in het weekend naar Maastricht komen, laten bij ons hun bril aan-meten. Die hotelgasten zijn enorm belangrijk voor de ondernemers. Maar we krijgen uiteraard ook veel Maastrichtenaren en klanten uit heel Limburg. Plus ook nog de Belgische en Duitse buren.”Wat in ieder geval voor haar moet blijven zijn de huidige mogelijkheden van het kort parkeren, om snel even een boodschap te doen. „Je gaat niet helemaal een parkeergarage in om even je bril te laten rechtzetten.” Wensen heeft de eigenares van de meest vooraanstaande opticien van de stad nog wel. „Er staan en liggen nog te veel fietsen op plaatsen die daar niet voor bedoeld zijn. Verder zouden we nog wel een paar topdamesmodezaken kunnen gebruiken. En belangrijk is vooral een betere bewegwijzering. Vooral mensen die de stad niet zo goed kennen, worden eigenlijk meteen via de twee verkeersassen over de brug-gen gestuurd, naar de binnenstad. Wyck staat heel slecht aangegeven. Eigenlijk zouden er borden moeten komen met Centrum-West en Centrum-Oost. Want wij zien ons ook als een onderdeel van het centrum.”

PROMOTIE
Nol Beckers is met zijn Maaslands Lijstenmakerij en Antiquariaat een vertrouwd gezicht in Wyck, meer bepaald in de Rechtstraat. Een typische zaak met Franse uitstraling. Ja, die fietsen, dat is nog een dingetje. „Inpandige stallingen bijvoorbeeld, dat moet mogelijk zijn. En voor de zijstraten een beeldenroute, zodat de bezoekers er vanzelf komen. De promotie zou ook nog wel beter kunnen, niet alleen online maar een goede mix van kanalen, afgestemd op de juiste doelgroepen.”Voor Beckers is het van levensbelang dat Wyck eigengereid blijft met onderscheidende winkels en producten. „Dat is onze basis. Dan moet je alleen nog zorgen dat de bereikbaarheid goed is. Sinds het gereed komen van de A2-tunnel is dat lastiger geworden. We missen de directe afslag van de autobaan. En vervolgens is er geen goede bewegwijzering, zodat veel mensen ons stadsdeel niet goed kunnen vinden. Dat moet echt beter.”

EIGEN IDENTITEIT
Traditionele zaken en nieuwe concepten, dat houdt Wyck jong. Zoals Alex Maastricht, een vernieuwend hotel-restaurant aan de Stations-straat. Eigenaar Alain Closset voelt zich er kiplekker. „We zijn nieuw in ‘het Wyckse’, we zijn pas sinds juni open. Wyck is niet zozeer een stadsdeel, maar een stad in een grotere stad, waar echt alles is. Het is een levendige woonwijk, er zijn bedrijven gevestigd, er is volop horeca en er is detailhandel. Ons grote voordeel is dat we kunnen meeliften op de stadsvernieuwing. Wyck heeft in de loop der jaren zijn eigen identiteit weten te behouden. Dat is onder meer te danken aan diverse vastgoedbeleggers, die heel zorgvuldig bepalen wat er komt, maar ook wat er zeker niet komt. Als eigenaren zouden ze er heel gemakkelijk voor kunnen kiezen om grote bedrijven naar de wijk te halen. Maar ze kiezen welbewust voor de kleine ondernemer, dat maakt Wyck zo bijzonder. Kleine ondernemers spreken dezelfde taal en versterken elkaar.” Closset heeft zijn nek uitgestoken. „We zitten op een vergeten stukje Wyck, in een hoekpand aan de Stationsstraat dat heel lang heeft leeggestaan. We zijn met open armen ontvangen, door zowel bewoners als ondernemers. Niemand zei ‘wat kom jij hier doen’, integendeel. Iedereen heette ons op warme wijze welkom. Veel collega’s zijn behulpzaam, dat geeft een goed gevoel.”

ALTIJD WAT NIEUWS
Armanda Roebroeks verhuurt luxueuze appartementen via La Bergère Apartments. „Een van de leukste dingen aan Wyck is de variatie van bedrijven die er gevestigd zijn. Wij karakteriseren dit stadsdeel graag als ‘een kern van verbondenheid’. Je hebt in deze wijk heel veel culturen bij elkaar. En mensen van alle leeftijden. Iedereen probeert elkaar te helpen, of je nu groot of klein bent. Je kunt hier een dorpsgevoel hebben, maar soms lijkt het ook alsof je in een hele grote stad zit. Er is altijd wel weer wat nieuws te ontdekken. Wij verhuren comfortabele appartementen, 57 in totaal, verspreid over verschillende panden in de wijk. Sommige tijdelijke bewoners blijven vier weken, anderen een paar maanden, of een jaar. In veel gevallen gaat het om werknemers van grote bedrijven als Vodafone en Mercedes. De hele wijk heeft profijt van de mensen die in onze appartementen verblijven. Ze doen boodschappen en gaan af en toe ook graag lekker uit eten. Wyck is een overzichtelijke wereld, zeker met het station in de nabijheid.”

AMSTERDAM EN WYCK
Al even trots is Karin Willems, oprichter en directielid van woonwinkel Zenza. „Wyck is een mooie historische wijk, met een prachtige ligging aan de Maas. Zelf woon ik er niet, maar als directielid van woonwinkel Zenza ben ik er natuurlijk wel geregeld. Waarom we voor deze wijk hebben gekozen? Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. We zagen een pand leegstaan en waren meteen verkocht. Er stond niet eens op dat het te huur was. Maar er was een enorme klik. Het leuke van bijvoorbeeld de Rechtstraat is dat elk pand en elk huis hier anders is. Zoiets geeft extra karakter aan een wijk. Klanten die bij ons binnenkomen – we hebben inmiddels een grote groep vaste klanten − zeggen het ook: ‘Wat een prachtige wijk en wat een sfeer’. Zenza heeft in totaal vier zaken. Drie daarvan liggen in Amsterdam, de stad waar wij vandaan komen. De vierde zaak ligt in Maastricht, na Amsterdam de leukste stad van Nederland. Alle vier de plekken trekken veel toeristen. De sfeer van al die panden past goed bij ons bedrijf. Ook de mensen in Wyck zijn leuk: veel creatievelingen en mensen die net iets anders zijn. Een beetje losser, vrijer, gezelliger. Wat Wyck uniek maakt is dat er een enorme variëteit aan ondernemers zit. Vooral veel kleine bedrijven met een aanbod dat onderscheidend is.”

TOPZAKEN
Jennifer Heijnen is de echtgenote en compagnon van Sébastian Trudelle, de eerder genoemde, gelauwerde patissier. Hun zaak Smores, Chocolaterie & Patisserie biedt patisserie in Franse stijl op het hoogste niveau en daarnaast ook een grote variëteit aan handgemaakte chocola. Ze zitten pas een paar maanden in Wyck. „We hadden de wens om een winkeltje in Maastricht te openen. Het is immers een van de mooiste steden in Nederland. De keuze om ons in Wyck te vestigen, was ook zeer bewust. De wijk is trendy, hip en straalt kwaliteit uit. Alle topzaken zijn hier gevestigd, daar passen wij goed tussen. De kwaliteit en het chique karakter van de wijk is heel duidelijk zichtbaar. De combinatie van veel lokale klanten en de toestroom van toeristen maakt het voor ons aantrekkelijk om hier te werken.”Allemaal betrokken ondernemers aan het woord. Zij houden van hun buurt die intiem maar tegelijkertijd ook internationaal is. Dat is het leuke van Wyck. Stap een artistiek café binnen of neem plaats op een knus terras. Je ontmoet veel locals die zich mengen met een internationaal publiek. Dat zorgt voor een inspirerende omgeving.

 

Fotografie: Sergé Technau en Harry Heuts

__________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu