Maastricht loopt uit voor ‘Sinte Marie’
De 15e augustus is in de katholieke kerk het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. In veel landen in Europa, in Zuid-Amerika en Afrika is dit een van de belangrijkste feestdagen van het jaar en geldt die als een zondag. Dat betekent onder meer dat in die landen zoals Duitsland en België de winkels gesloten zijn. In steden als Maastricht en Venlo is dat goed te merken, dan worden deze steden overspoeld met bezoekers uit de buurlanden.
In vroeger dagen was deze 15e augustus, die in de volksmond ‘Sinte Marie’ werd genoemd (in Wallonië Sainte Marie) ook in Maastricht een grote feestdag. Met de terugloop van het kerkbezoek was daar steeds minder belangstelling voor.
Maar in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht is deze traditie weer opgepakt en met succes, want de speciale misviering werd in de ochtend gehouden voor een overvolle kerk. Vanuit een vroeger gebruik werd het beroemde ‘beeld van genade, Maria Sterre der Zee’ uit de kapel gehaald en in de kerk rondgedragen.
De mis werd opgedragen door bisschop Smeets, die dit voor het eerst deed en assistentie kreeg van een groot aantal mede-celebranten, onder wie pastoor De Vries en oud-pastoor Kurris.
Voormalig bisschop Wiertz nam als gast plaats aan de zijkant van het altaar.
Een onderdeel van het herstel van de traditie was het zegenen van bosjes takjes die de kerkgangers konden meebrengen. Volgens de overlevering moeten deze in huis opgehangen worden om te drogen. Bij onweer moet men stukjes kruid verbranden om het gevaar van blikseminslag te bezweren.
Na afloop van de viering werden alle aanwezigen uitgenodigd voor een kop koffie en een ‘Slevrouwetuurtsje’.
Een traditie in het ‘Rijke Roomse Leven’ werd dus in Maastricht hersteld. Maar de meeste mensen moesten wel gewoon werken en de winkels gingen niet dicht, maar zetten juist extra personeel in om alle extra klanten vanuit België en Duitsland te kunnen helpen.
Andersom trekken heel wat Limburgers op 15 augustus naar bijvoorbeeld Luik waar ‘Sainte Marie’ volop gevierd wordt. Eerst ingetogen in de kerk, daarna uitbundig in de cafés en op de pleinen, tot diep in de nacht.
_______________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <