Home > Kunst en Cultuur > ‘Gouverneur van Maastricht’ van TEFAF naar Bonnefanten

‘Gouverneur van Maastricht’ van TEFAF naar Bonnefanten

Auteur: Jo Cortenraedt

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft op de laatste dag van de kunstbeurs TEFAF een schilderij gekocht, waarop de eerste Gouverneur van Maastricht is afgebeeld. Het werk hing in de stand van de Londense galerie Weiss.

Het betreft het portret ‘Frédéric-Maurice de la Tour d’Auvergne, duc de Bouillon, prince de Condé Sedan et de Rancourt’, een olieverf oip paneel van Michiel Jansz van Mierevelt. Deze hertog van Bouillon werd begin 17e eeuw de eerste gouverneur van Maastricht. Hij was een kleinzoon van Willem van oranje. Op het schilderij is hij pas 21 jaar oud.

De Provincie Limburg aasde al vanaf het begin op het schilderij, dat door TEFAF werd gebruikt als een van de campagnebeelden. „Er waren meerdere kapers op de kust”, vertelde gedeputeerde Ger Koopmans zondagmiddag, toen de aankoop beklonken werd. We hebben in ieder geval niet de hoofdprijs betaald. Meer zeg ik er niet over.” De vraagprijs was € 150.000, dus de prijs is uiteindelijk lager uitgevallen. Behalve de Provincie Limburg hebben volgens Koopmans ook enkele bedrijven een duit in het zakje gedaan. „Zo’n kans krijg je niet meer. Het werk is belangrijk in de geschiedenis van Limburg.” En grappend voegde hij eraan toe: „Misschien kunnen we bij deze vroege gouverneur nog wat wijsheid ontlenen bij de vorming van het nieuwe College van Gedeputeerde Staten.”

Curator Lars Hendrikman, binnen Bonnefanten verantwoordelijk voor de sectie Oude Meesters, toonde zich in zijn nopjes met de aankoop. „Cultuur-historisch gezien een heel belangrijk werk. Bovendien hebben wij maar weinig echte portretten uit die periode, dus dit is een welkome aanvulling.

Foto: Curator Lars Hendrikman en gedeputeerde Ger Koopmans bij het schilderij.  

______________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu