Home > Kunst en Cultuur > Drievoudige opening WMC

Drievoudige opening WMC

Met maar liefst drie openingsactiviteiten ging het 19e Wereld Muziek Concours officieel van start. Met een muzikale parade in het centrum, een muziek- en lichtshow op de Markt en een galaconcert in de Rodahal is de opening wat het WMC voor Kerkrade wil zijn: een feest voor stad en regio.

Parade

Met een ‘Kerkraads half uurtje’ vertraging door logistiek ongemak, vertrekt bij het stadspark de parade van ongeveer twee kilometer door een feestelijk aangeklede binnenstad. Of het zo moest zijn breekt op dat moment ook de zon door. Het centrum, dat versierd is met posters, vlaggen en fleurige bewegwijzering op het wegdek, ziet er daardoor nog vrolijker uit. Tienduizenden belangstellenden staan zichtbaar te genieten langs de route en tillen de deelnemers met hun applaus zelfs nog een beetje op, zo lijkt het.

De genodigden zien vanaf de tribune voor de Rodahal een indrukwekkende stoet van 27 zeer diverse acts, qua muziek en uitdossing, voorbijkomen. Humor en percussie- en blaasmuziek van hoog niveau, blijken uitstekend samen te gaan. Musici op de fiets, rennend, achteruitlopend… WMC-speaker Fer Kousen stelt ze één voor één voor en praat de parade vloeiend aan elkaar. Kerkrade, Limburg, Nederland, de hele wereld lijkt naar Kerkrade te zijn gekomen.

Galaconcert

Na een uurtje ‘opstaan applaus-zitten-opstaan applaus’ is er voor de 200 officials de feestelijke ontvangst in de foyer van de Rodahal. Voor WMC-voorzitter Bert Corneth is dit het moment van ontlading na een spannende aanloop van slechts enkele maanden richting dit evenement. ,,Ik houd ‘de helicopterview’ natuurlijk vast maar nu alles loopt maakt spanning plaats voor trots op mijn toegewijde vrijwilligers.” Burgemeester Petra Dassen beschrijft hoe ze de afgelopen dagen voelde dat de stad intens toeleefde naar dit moment. ,,Iedereen is er aan toe om na corona samen een muzikaal feest te vieren.” Haar ambtsgenoot van burgemeester Roel Wever van Heerlen noemt het WMC ,,een topevenement waarmee niet alleen Kerkrade maar de hele regio zich positief profileert.” Reg van Loo, oud-voorzitter van het WMC herinnert zich de last-minute adrenaline die door zijn bloed stroomde aan het begin van het WMC. ,,De WMC-koorts blijft voor je leven onder je huid zitten,’’ zegt hij lachend. ,,Deze editie is mooi omdat je ziet dat de organisatie blijft zoeken naar nieuwe formules. Bijvoorbeeld om de jeugd bij het evenement te betrekken.” De Kerkraadse wethouder Cultuur Jo Schlangen voelt dat er een reünie-achtige sfeer in Kerkrade hangt na twee keer uitstel van het evenement. ,,Het is prachtig om te zien wat er door de gemeente en de organisatie is klaargespeeld na de late beslissing tóch een WMC te houden dit jaar.” Muziekschool Kerkrade directeur John Gubbels denkt dat het evenement precies op het juiste moment terug is: ,,het is een steuntje in de rug voor alle muziekgezelschappen die het moeilijk hebben op dit moment. Met name voor de jeugd is het goed om te zien dat je repeteert om hier te kunnen staan.”

De Kerkraadse componist Hardy Mertens kan binnen enkele ogenblikken luisteren naar de wereldpremière van zijn WMC-hymne. ,,Ik vind het een eer dat ik deze drie-minutencompositie heb mogen maken voor dit geweldige evenement. philharmonie zuidnederland is een toporkest en ik ga dadelijk relaxed zitten luisteren.” Sopraan Janine Kitzen is met haar dochter Ella Maria aanwezig. Ze zong al in de openingsmis van het WMC het Ave Maria met blazers. ,,Ik heb nostalgische gevoelens bij het WMC waar ik als kind uit Haanrade ook al naar toe ging met mijn ouders. Kennis maken met andere culturen was indrukwekkend weet ik nog. Dat wil ik mijn dochtertje ook meegeven,” zegt Kitzen. ,,Zelf heb ik klarinet en blokfluit gespeeld,’’ vertelt architect Jo Coenen maar nooit op WMC-niveau. ,,Ik zie dat hier een feest voor de gemeenschap gevierd wordt.”

Kunstenaar Thomas Junghans heeft altijd muziek om zich heen als hij werkt en het is deze liefde voor muziek-op-topniveau die hem hier brengt. Hij kijkt met name uit naar het concert van meester-percussionist Martin Grubinger. Paul Roberts heeft op verzoek van artistiek leider van het WMC Björn Bus meegelopen in de parade als ‘tamboer maitre’ van het OLS-Collective Corps. ,,Daarmee laten we zien dat er binnen de schutterijwereld veel muzikaal talent zit.” Manager van de Douane Muziek Organisatie Maarten Beneker uit Rotterdam zegt dat er zes jaar is uitgekeken naar het WMC. ,,Het is een topevenement dat best dat meer waardering verdient in Nederland.’’

Oud radio- en tv-presentatrice Maartje van Weegen is vooral liefhebber van klassieke muziek en verheugt zich bijzonder op het galaconcert van philharmonie zuidnederland. Haar man, WMC-adviseur Joop Daalmeijer is oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur. Hij heeft bijzonder genoten van het Pasveerkorps uit Leeuwarden. ,,Heerlijk om in de parade zojuist te zien wat dit korps kan,” zegt hij.

Audio-visueel spektakel

En dan begint het officiële openingsconcert van het Wereld Muziek Concours door philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Jaume Santonja. Het wordt een muzikale hommage aan het WMC: een programma, voor een volle Rodahal, waarin slagwerk en blazers centraal staan. Het galaconcert krijgt extra glans door een aantal unieke uitvoeringen zoals de nieuwe WMC-hymne van de hand van Hardy Mertens. Speciaal gecomponeerd voor het 70-jarig bestaan van het Wereld Muziek Concours. Het werk ‘Aconcagua’, geschreven voor de bandoneon maar speciaal bewerkt voor percussiekwartet en symfonieorkest, beleeft zijn Nederlandse première. Aan het spectaculaire Symfonie nr.2 “The Big Apple,” dat als laatste op het programma staat, ligt een bijzondere omkering ten grondslag. De compositie is oorspronkelijk geschreven voor harmonieorkest, maar is gearrangeerd voor symfonieorkest. Uitzonderlijk, want meestal is het andersom.

Na dit geslaagde ‘openingsconcert voor fijnproevers’ gaat het VIP-gezelschap naar de Markt van Kerkrade waar het druk is bij de Blow-stage. Na een korte speech door burgemeester Petra Dassen en WMC-voorzitter Bert Corneth gaat met één druk op de knop een visueel en muzikaal spektakel van start. Het zet het stadhuis en daarmee heel Kerkrade in de spotlights voor ruim 20 dagen WMC!

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.