Kunst en Cultuur

Ere-consul Hub Dolmans blijft Spanje na vertrek trouw

tekst Kris Németh

Maastrichtenaar Hub Dolmans (86) is officieel gestopt als honorair consul van Spanje in Limburg. Met de overhandiging van de Spaanse vlag aan zijn opvolger in het Spaanse Gouvernement legde hij de erefunctie vorige week, na 32 jaar, neer.

Dolmans vertelt dat er verder geen festiviteiten rond zijn afscheid staan gepland. ,,Twee jaar geleden heb ik op de Spaanse ambassade in Den Haag de hoge ridder-onderscheiding in ‘de Orde van Isabella de Katholieke’ mogen ontvangen voor mijn werk. Dat moment hebben we met de familie uitgebreid gevierd. Toen is ook mijn opvolger, geboren Kerkradenaar Agüeria Corral (53), gevraagd. Voor het antecedenten-onderzoek in Spanje en Nederland wordt altijd ruim tijd uitgetrokken. Nu, twee jaar later, zit mijn werk er dus pas officieel op.”

Dolmans’ interesse voor Spanje begon door kennismaking met Spanjaarden van de Oranje Nassau-mijnen die overnachtten in Geulhem. De Spaanse koempels konden in hun vrije tijd aan het werk bij zijn hoveniersbedrijf in Bunde (het latere Dolmans Landscaping Group).

,,Zo heb ik ook de vader van mijn opvolger leren kennen,” vertelt Dolmans. ,,Toen ik de taal eenmaal goed beheerste werd ik gevraagd door de Haagse ambassade om vanuit Limburg de sociale en economische belangen van Spanjaarden en Nederlanders met betrekking tot het Iberisch schiereiland te behartigen. Voor mij zijn de afgelopen decennia in dat ambt heel verrijkend geweest. Als honorair consul wordt je breed geïnformeerd over zaken in de diplomatieke sfeer en je ontmoet bijzondere mensen. Zo heb ik in de jaren 90 de Spaanse premier Gonzáles de hand geschud en mocht ik met mijn vrouw aanzitten bij een staatsbezoek van de Spaanse Koninklijke Familie in Nederland.”

Daar is een bijzonder contact uit voortgekomen. Dolmans: ,,Sinds die tijd stuur ik ieder jaar een kerstkaartje naar de Spaanse koning en zowel Juan Carlos als zijn opvolger Felipe VI sturen dan de beste wensen, soms met een familiefoto erbij, terug. Heel bijzonder. Je kunt als ere-consul ook veel betekenen voor mensen. Zo heb ik de familie van de Spaanse studente mogen bijstaan die in 2000 verongelukte bij de Helpoort in Maastricht.” Aan het drama herinnert een plaquette die er kwam door samenwerking van Dolmans met het bestuur van Stichting Maastricht Vestingstad.

Na 32 jaar tijd vindt de oud-hovenier het tijd om het stokje door te geven. ,,Je moet er toch altijd voor de mensen zijn en dat vraagt veel tijd en energie,” zegt Dolmans. Daarbij aanvullend: ,,In de meeste andere Europese landen wordt je op je 70ste zelfs geacht te stoppen als honorair consul!

Samen met mijn vrouw wil ik meer tijd nemen voor ontspanning in Maastricht en Spanje. We hebben veel vrienden in dat land en komen er altijd heel graag. Zeg maar gerust dat ik verknocht ben aan het land, de mensen en niet te vergeten de pata negra. Die kwaliteitsham uit Zuid-Spanje smaakt toch het beste in het thuisland in combinatie met een heerlijk glas rioja,” besluit de inmiddels oud-consul en fijnproever.

Deel dit artikel:

Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Sinds mei 2022 is via Chapeau te volgen wat er borrelt in het gerijpte brein van Kris Németh (1969).

Wat deze getogen Heerlenaar opstak op het gebied van actualiteit, (kunst- en cultuur-) geschiedenis en het goede leven in Limburg, deelde hij de afgelopen decennia met een breed publiek. Dat deed hij onder meer als journalist-presentator voor de regionale radio- en tv omroep L1. Voor Chapeau schrijft Kris nieuwe verhalen die verteld moeten worden en bekende verhalen die niet vergeten mogen worden. Ze gaan over schoonheid; over alles waar hij zelf enthousiast of stil van wordt. ‘Bijzondere-mensen-verhalen’ die zich afspelen in zijn geliefde euregio en opvallen door opmerkelijke feiten, verdieping, humor en relativering.

Kris Németh 's topic(s):

Gerelateerd nieuws