Home > Interieur > Babette Kessels en de ontstaanshandelingen

Babette Kessels en de ontstaanshandelingen

Haar ontwerpen dempen en versterken de ambiance, al naar gelang hun toepassing. Ze maken een plek volledig. Het zijn kunstwerken die je in één oogopslag begrijpt omdat je voelt dat ze raken aan de diepere lagen van ons bestaan. Lagen waarin universele noties van vergankelijkheid even wezenlijk en aanwezig zijn als een ervaring van stilte en een gevoel van troostende schoonheid. Levensdrift en vergankelijkheid.Zoals poëzie woorden tot leven brengt, zo brengen de creaties van Babette Kessels de verbeeldingskracht in hogere sferen. Je zou de impact kunnen vergelijken met filmmuziek die de essentie van de film vangt zonder zich op te dringen, maar die wel beklijft. Bescheiden doch onmisbaar.In de strikte betekenis zou je Babette Kessels (45) meesterbinder of ‘plantaardig vormgeefster’ kunnen noemen, maar op de keper beschouwd is ze meer dan dat. Haar creaties zijn kunstwerken van vergankelijke schoonheid. De zeggingskracht schuilt in de tijdelijkheid ervan. „Ik luister graag naar muziek, ook als ik werk. Muziek doet iets met mijn gevoel. Het is er maar even, maar het werkt in mij na. In sommige van mijn creaties laat ik de seizoenswerking doorklinken. Een vleugje herfst in een zomerse creatie zorgt meteen voor spanning, voor concentratie. Het geeft, vaak onbewust, betekenis. Mensen voelen het, zonder dat ze het per se onder woorden kunnen brengen.”

Enthousiast

We bezoeken de ‘plantaardig vormgeefster’ thuis in Borgharen. Ze woont en werkt in een oude bakkerij. Een en al uitbundigheid treffen we aan. Extraverter wellicht dan je op basis van haar werk zou verwachten. Daar waar haar creaties eerder zacht spreken, daar spreekt Babette Kessels zich luid en duidelijk uit. Niet dat ze druk is of overdreven uitgesproken, eerder enthousiast. „In mijn werk begin ik de laatste jaren steeds meer weg te laten om zodoende juist meer te zeggen. Less is more. Hierdoor hoop ik een soort eenvoud te bereiken. Eenvoud is in mijn beleving rijk en allesbehalve karig. Als persoon ben ik misschien overdadiger dan in mijn werk.”

Stilte

Toch speelt juist stilte een wezenlijke rol in haar leven en werk. Ze groeide op in Neeritter waar haar vader als slager-keurmeester werkte bij Jan Linders en haar moeder – dochter van een kleermaker – de zorg voor het huishouden op zich nam. „Mijn moeders familie was erg warm en gezellig. De vader van mijn moeder was bepalend voor me. Met hem ging ik veel wandelen. Omdat hij hartpatiënt was lag zijn wandeltempo laag. Hij compenseerde dat door prachtig te vertellen over de dingen die we zagen……

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word Chapeau Club Member en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu