Home > Health > Ooglaseren op academisch niveau

Ooglaseren op academisch niveau

Wilt u niet meer afhankelijk zijn van een bril of contactlenzen om goed te zien? Ooglaseren kan een uitkomst bieden. Wat niet veel mensen weten is dat het Maastricht UMC+ beschikt over een eigen Academisch Centrum voor Refractie Chirurgie (ACRC). Opgericht in 2000 was dit zelfs het eerste ziekenhuis in Nederland dat zich hierin specialiseerde. Refractiechirurgie is de verzamelnaam voor de ingrepen die zien zonder bril mogelijk maken. Laserbehandelingen worden het meest uitgevoerd. Daarnaast is het mogelijk om een extra kunstlens (voorzetlens) in het oog te implanteren of de eigen lens te vervangen door een kunstlens (vervanglens). „Na het vooronderzoek kunnen we een advies op maat geven en weet je welke behandeling voor jou geschikt is,” vertelt dokter Saelens.

Geheel onafhankelijk
„Als academisch centrum doen we veel onderzoek. We wisselen kennis uit met oogartsen over de hele wereld en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen,” aldus professor Nuijts, die naast refractiechirurgie ook gespecialiseerd is in hoornvliestransplantaties. „Onze ervaring op andere terreinen komt van pas. Het grootste voordeel voor patiënten is dat ons advies geheel onafhankelijk is.

Puur de medische kant telt voor ons.” Ook de optometristen Lenny Berends, Mark Willems en Aïssa Kramer zijn breed opgeleid. Zij doen het vooronderzoek en de nacontroles, onder toezicht van dokter Saelens en professor Nuijts.

In goede handen
Het ACRC is gevestigd in de ‘Oogtoren’ van het Maastricht UMC+. Het gebouw ademt een andere sfeer dan de rest van het ziekenhuis. Geen lange witte gangen, maar gekleurde wanden en comfortabele wachtruimten. Een persoonlijke behandeling staat voorop. Saelens: „Patiënten moeten op ons kunnen vertrouwen. We werken met een vast team, zodat je bij controles steeds een bekend gezicht ziet. Dat en onze uitgebreide ervaring maakt dat mensen zich hier in goede handen voelen.”

Dr. I.E.Y. Saelens
Isabelle Saelens startte in 2013 als corneaspecialist in de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde. Momenteel is ze werkzaam als cataract – en refractiechirurg en is ze medeverantwoordelijk voor de opleiding van de arts-assistenten tot cataract-chirurg.

Prof. Dr. R.M.M.A. Nuijts
Rudy Nuijts is Bijzonder Hoogleraar Hoornvliestransplantatie- en Refractiechirurgie. Zijn passie ligt naast de patiëntenzorg met name in het begeleiden van jonge oogartsen. Afgelopen mei werd hij door collega-oogartsen in het tijdschrift The Ophthalmologist gekozen tot een van de honderd meest invloedrijke oogartsen ter wereld binnen de oogheelkunde.

Academisch Centrum voor Refractie Chirurgie
P. Debyelaan 25, 6229 HX Maastricht
refractiechirurgie@mumc.nl
www.acrc.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu