Home > Culinair > Coming soon: WY in Maastricht, uiteten en wijnen bij Wouter Vroonen en Ylja Berends

Coming soon: WY in Maastricht, uiteten en wijnen bij Wouter Vroonen en Ylja Berends

Opnieuw kondigt een jong koppel aan een nieuw restaurant te openen in het bourgondische Maastricht. Ylja Berends en Wouter Vroonen zijn geen onbekenden in de Limburgse topgastronomie. In hun zaak ‘WY’ kun je vanaf september intiem en toegankelijk wijnen en dineren.

De droom om óóit samen een horecazaak te starten hebben Ylja en Wouter nooit onder stoelen of banken gestoken. De twee leren elkaar kennen als de van origine Apeldoornse Ylja in Maastricht de Hotel Management School volgt. Liefde op het eerste gezicht – zowel voor kok in spe Wouter als voor het bourgondische Zuid-Nederland. Zij maakt naam als maître bij Ralf Berendsen (**) in Lanaken, terwijl Wouter ervaring opdoet bij gerenommeerde restaurants als De Leuf (*), Brut172 (**), De Librije (***_ en streekproducent Slagerij Kusters in Margraten.

Als de twee terugkomen van een jaar werkervaring bij Restaurant Überfahrt (***) in Rottach (Zuid-Duitsland), gaan ze op zoek naar een pand om hun langgekoesterde horecadroom te realiseren. Na een lange zoektocht langs meer dan 100 leegstaande horecapanden, krijgen ze eind juni 2024 de sleutel van het pand aan de Tongersestraat 23, vroeger bekend als Restaurant Reube en daarna Bistrobar Ravissant.

„Het pand is klein en intiem, dat waren dan ook de eisen’,’ licht Ylja toe. „De zaak heeft twee delen. Beneden komt een kleine wijnbar voor wijnen en bites, genoeg ruimte voor tien couverts. Het gedeelte boven wordt het restaurant, met plek voor twintig couverts.’’

Fine dining op toegankelijke wijze, wordt het uitgangspunt van WY. Zo kun je aan de wijnbar ongedwongen loungen, in het restaurant kun je kiezen voor à la carte of een menuutje. „We gaan een kleine kaart hanteren. Drie voor-, drie tussen-, en drie hoofdgerechten. Voor het complete menu serveren we alle gerechten in kleinere vorm achter elkaar’’, licht chef Wouter toe. „De basis blijft klassiek, met af en toe een uitstapje naar andere keukens. Ook qua ingrediënten en prijzen ga ik variëren; er zal vast een gerechtje met langoustine en kaviaar op de kaart komen, maar ook asperges met haringkuit. Je hebt immers niet per se high end producten nodig, om iets megalekkers te kunnen maken!’’

De naam WY staat behalve voor Wouter en Ylja ook voor ‘dit zijn wij’, en ‘wij doen vooral ons eigen ding’. Momenteel wordt er hard geklust aan de Tongersestraat, WY opent naar verwachting in september 2024 de deuren.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.