Home > Business > Nieuw LIOF-fonds voor innoverende ondernemers

Nieuw LIOF-fonds voor innoverende ondernemers

Beschikbaar sinds 1 april: het Limburg startup capital fund. Een nieuw LIOF-fonds voor Limburgse mkb’ers en startups die financiering zoeken om hun innovatieve ideeën op het gebied van energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering om te zetten in concrete business. Er is ruim € 32 miljoen beschikbaar.

De Limburgse economie richt zich meer en meer op de transitie naar duurzaamheid en circulariteit en op innovaties in de gezondheid en voeding. Ontwikkelingsmaatschappij LIOF vervult daarin een rol als aanjager door ondernemers met uitgewerkte ideeën en plannen financieel te ondersteunen.

Financiering

Met subsidies, maar vooral met financiering. „Banken en investeerders zijn huiverig om geld te steken in een product of dienst die nog ontwikkeld moet worden”, legt Patricia de Kort uit, bij LIOF verantwoordelijk voor het zevenkoppige startup-team. „Wij hebben wel risicokapitaal beschikbaar voor de starter of MKB’er met dat mooie, uitgewerkte plan. Het gaat dan om een lening die later terugbetaald moet worden of die we omzetten in aandelen.”

Duurzaamheid

De afgelopen jaren zette LIOF verschillende fondsen in de markt, dit jaar is het Limburg Startup Capital Fund opgetuigd. Puur gericht op ondernemers die innoveren in de transitie naar duurzaamheid. „Een breed begrip,” erkent Patricia de Kort, „het kan ook om digitalisering gaan in de landbouw of logistiek of het gebruik van Artificial Intelligence in de gezondheidszorg. Als de innovatie maar bijdraagt aan de transitie, aan de ontwikkeling van de Limburgse economie.”Het fonds heeft via de provincie Limburg en het ministerie van EZK € 10 miljoen beschikbaar voor de beginfase van een ontwikkeling en nog eens € 22,5 miljoen voor de door-ontwikkeling of groei.

Treintje

Daarna zijn er nog meer financieringsinstrumenten, maar vaak zijn het dan banken of investeerders die instappen. „Dat is prima. Wij zijn er om de start te faciliteren, om het treintje op gang te helpen. Dat doen we met financiering en ook begeleiding. Zeker starters en het kleinere MKB hebben behoefte aan ondersteuning, aan netwerken ook. Dat krijgen ze er bij ons gratis bij. Het is ons belang om de Limburgse economie vooruit te helpen en de transitieslag te maken.”

LIOF ondersteunt innovatieve ondernemers in Limburg met advies, netwerk en financiering.Samen met ondernemers en partners werkt LIOF toe naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg door in te zetten op de transities energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering. Meer informatie op www.liof.nl/lscf

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.