Home > Business > Joop Petit, Sittardse ondernemer koestert sporttalenten

Joop Petit, Sittardse ondernemer koestert sporttalenten

Het is zelden stil in zijn hoofd. De Sittardse ondernemer Joop Petit zit boordevol innovatieve ideeën om de wereld een beetje beter te maken. Twintig jaar lang runde hij een groot architectenbureau, totdat het roer om ging. „Tekeningen maken was leuk, maar ik zag dat de samenleving anders moest worden ingericht. Dus verkocht ik de boel om het ook echt anders te gaan doen.” Met zijn positieve levensinstelling, kennis in de bouw en zorg én passie voor mensen creëert hij nu overal kansen, het Watersley Sports & Talentpark voorop.

In nog geen vijf minuten vertelt Joop waarmee hij allemaal bezig is. Het zijn projecten waar de gemiddelde ondernemer een leven lang aan spendeert. Maar voor Joop Petit lijkt geen uitdaging te groot. Hoe complexer het vraagstuk, des te mooier de oplossing. „Naast het Watersley Sports & Talentpark zijn we in het hele land actief met seniorenwoningen voor mensen met weinig geld. Daar zijn weinig ontwikkelaars in geïnteresseerd, want het levert minder op. Maar er zijn juist heel veel mensen met een beperkte portemonnee en die willen ook een goede, onbezorgde oude dag. Dus daar zie ik een mooie uitdaging in. Weliswaar met kleine marges, maar wel betekenisvol. Hetzelfde geldt voor jongeren. In Maastricht start ik nu een project waarbij ik jongeren bij elkaar breng die een steuntje in de rug nodig hebben. In een stimulerende omgeving ontwikkelen zij zich veel beter. Dat geldt ook voor sporters hier op Watersley, de plek waar ik met mijn team jonge atleten help hun dromen te verwezenlijken. Dat is stilaan mijn levenswerk geworden.”

De van origine bouwkundige is altijd al een beetje een ondernemer geweest. Dat begon al als jongetje. „Ik was constant met van alles bezig. Ik plukte stiekem de kersen van de buurman om ze vervolgens weer aan de buurman te verkopen. Met een goed verhaal dat mijn kersen lekkerder waren dan die van hem. En tijdens mijn studie begon ik al een projectbureau. Dat was eigenlijk een architectenbureau, maar mocht die naam niet hebben omdat ik nog niet was afgestudeerd. Ineens had ik honderd man personeel, maar vond ik het werk niet meer leuk. Ik verkocht mijn aandelen en begon opnieuw.”

Het is 2013 als hij in het gouvernement in Maastricht zijn zorgen uit over de vergrijzing in Limburg. „Ik wilde jongeren juist aantrekken en sport was voor mij de magneet voor de regio. Als kind speelde ik zelf voetbal en ijshockey. Mijn vader was ook groot sportfanaat, dus die liefde kwam samen. Zorgen voor mensen met sport als bindmiddel.” Een campus voor internationale sporttalenten werd zijn droom. Hij trok naar Stichting Pergamijn in Sittard om het leegstaande klooster onder aan de Windrakerberg te benutten voor jonge sporters om hier te kunnen trainen, leren en wonen. „Ik belde vervolgens met wielertrainer Tim Heemskerk om een mountainbike-talentencentrum te beginnen en de rest is geschiedenis.”

Milan Vader was een van de eerste grote, nationale mountainbiketalenten die vanuit de provincie Zeeland naar het Limburgse Watersley trok om zich hier verder te ontwikkelen. Deze zomer werd hij in Tokyo tiende op de Olympische Spelen, als ploeggenoot van de helaas gevallen Mathieu van der Poel. „En dat terwijl de Nederlandse wielren unie de mountainbikesport ineens liet vallen, omdat er destijds onvoldoende resultaten mee werden behaald. Ik wilde echter de droom van Milan en vele andere sporters hier in het centrum niet uiteen laten spatten en heb zelf mijn nek uitgestoken. Dat Milan nu onze grootste ambassadeur en straks over drie jaar op de Spelen van Parijs misschien wel onze grootste nationale medaillekanshebber is, bewijst ons gelijk.”

Op Watersley begonnen ze in 2014 met vijf mountainbikers. Nu lopen er zeventig internationale atleten rond in het mountainbiken, wielrennen, handbal of triatlon. Ze komen van over de hele wereld. Ze trainen in Limburg, krijgen hier onderwijs en wonen samen onder één dak met professionele fysieke en mentale begeleiding. „We groeien straks uit naar vierhonderd internationale atleten die allemaal groot worden in onze regio. Ik koppel ze ook nog eens maatschappelijk aan partnerbedrijven uit de buurt, die daar dan weer van profiteren. Zo leren we van elkaar en worden we allemaal een beetje beter.” Senioren, jongeren en atleten. De Sittardse ondernemer ziet overal kansen en mogelijkheden. Maar hij doet nog meer. Zo heeft hij ideeën over hoe we jongeren met een downsyndroom toch zoveel als mogelijk zelfstandig kunnen laten wonen. Hij werkt aan het behoud van het Polfermolen-zwembad in Valkenburg of heeft een plan om de teloorgang van het stadscentrum van Geleen tegen te gaan. „Maar je hebt gelijk dat we wellicht ook wat meer focus moeten aanbrengen in onze ruime blik.”

Het is een rode draad in zijn verschillende ondernemingen: mensen helpen het beste uit zichzelf te kunnen halen, en dromen te kunnen verwezenlijken. „Vaak kijken investeerders naar hoeveel geld er te verdienen valt. Ik kijk liever naar welke waarde mensen samen kunnen creëren. Dat vergt echt een andere manier van denken, en geeft ongelooflijk veel voldoening. In de geest van de Griekse kunstenaar Phidias, waarbij het geluk in je leven wordt bepaald door de omgeving waarin je leeft. Dat geldt voor de jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben in Maastricht, de ouderen met een kleine portemonnee in het land, verstandelijk beperkte mensen of de talentvolle sporters hier op Watersley. Daar draag ik heel graag met mijn team een steentje aan bij. Dat is het mooiste wat er is.”

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu