Home > Branded content > Limburg is een uitdaging voor GroenLeven

Limburg is een uitdaging voor GroenLeven

Nederland blijft behoorlijk achter in de energietransitie. Er moeten extra stappen worden gezet om de doelen van Parijs te halen. Ook in Limburg. Dat biedt kansen voor Limburgse gemeenten en bedrijven. Zo is zonne-energie goed voor het klimaat en voor de portemonnee. Het kent daarentegen een ruimtelijke impact. Deze uitdagingen, kansen en mogelijkheden zijn GroenLeven niet vreemd als marktleider in zonne-energie.

Marc van de Pol en Maarten Kemperman zijn voor GroenLeven actief in Limburg. Ze wijzen veel partijen op de voordelen van de dubbelfuncties die met zonne-energie gecreëerd kunnen worden: daken, drijvende zonneparken, zonne-energie boven zachtfruit of bijvoorbeeld als carport.

Maarten Kemperman kent als voormalig topmountainbiker Limburg heel goed. Dat GroenLeven tegenwoordig partner van Limburg Cycling is, juicht hij dan ook toe. ,,Het is een prachtige samenwerking. die ook nog zorgt voor verbinding met Limburgse overheden en bedrijven.” Brabander Marc van de Pol was bij zijn vorige werkgever al betrokken bij de aanleg van een zonnepark in Tegelen en Snowworld in Landgraaf.

Carports met zonnepanelen

GroenLeven, met het hoofdkantoor in Leeuwarden, is actief in het hele land. In Limburg is het bedrijf druk bezig om diverse partijen te laten zien wat er allemaal kan worden bereikt met zonne-energie.

Om te beginnen laten ze ons een foto zien van de grote parking van Limburgs Gouvernement aan de Maas in Maastricht. ,,Zou dit geen ideale plek zijn om carports met zonnepanelen te plaatsen”, vraagt Kemperman. ,,Daarmee geeft de provincie meteen naar iedereen een mooi signaal af. Zoals je op zoveel parkeerplaatsen van bedrijven deze carports zou kunnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de luchthaven Maastricht-Aachen Airport. Daar liggen, afgezien van carports, ook mogelijkheden op de luchthaven zelf. Eerder hebben wij op Groningen Airport Eelde een zonnepark tussen de start- en landingsbaan gerealiseerd.”

Drijvende zonneparken

GroenLeven heeft ook een reputatie opgebouwd met drijvende zonneparken zoals op zandwinplassen door het hele land. In Zwolle ligt op dit moment de grootste. Deze levert voldoende stroom voor 7.000 huishoudens en is na realisatie volledig in handen gekomen van de lokale omgeving. Met diverse partijen in de grindplassen rond Roermond wordt nu gekeken of ook zo’n drijvend zonnepark kan worden aangelegd. De voor recreatie gevaarlijke delen van de plassen zouden zo afgeschermd worden. Bijkomend voordeel is dat de zonnepanelen door de koeling van het water een hoger rendement hebben.

Van de Pol: ,,Lokaal staat centraal. In al onze plannen willen wij direct met de omwonenden open en transparant communiceren zodat we samen de beste oplossing kunnen vinden. Duidelijk is dat er stappen moeten worden genomen in de energietransitie. Binnen Europa is Nederland immers het slechtste jongetje van de klas. Wij zijn ervoor om samen met alle partijen naar de mogelijkheden te kijken. Die zijn er in Limburg zeker.”

Meer informatie:

GroenLeven
Lange Marktstraat 5-7
8911 AD Leeuwarden
www.groenleven.nl

info@groenleven.nl

Telefoon: 058 – 799 0000

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu