Home > Travel > Quality Lodgings, dé collectie van bijzondere onafhankelijke kwaliteitshotels in Europa

Quality Lodgings, dé collectie van bijzondere onafhankelijke kwaliteitshotels in Europa

Grote kans dat de naam Quality Lodgings je nog niets zegt, en eigenlijk is dat zonde. Waar andere instituten je op basis van waarderingen of punten vertellen waar je heerlijk kunt lunchen of dineren, wijst het Nederlandse Quality Lodgings je richting de top van de Europese hotellerie. Authentieke gastvrijheid op de meest bijzondere, soms onbekende, bestemmingen in binnen- en buitenland.

Quality Lodgings ontstond 21 jaar geleden als een verzameling van de fijnste hotels in binnen- en buitenland. Oprichter Hein van Beek, in die tijd culinair recensent voor Het Financieel Dagblad, bundelde de hotels die hij in de meeste gevallen na afloop van een etentje op topniveau bezocht, in een eigen magazine. Sinds de overname in 2018 werkt het label, op dat moment met ruim honderd hotels in de collectie, hard aan groei en het creëren van een eigen community binnen de branche. De kersvers aangestelde Limburgse directeur Pauline Verhoef legt daarbij een grote focus op uitbreiding van de collectie en het vergroten van de naamsbekendheid onder potentiële gasten.

Handpicked

Bijzonder aan Quality Lodgings is dat alle hotels die onderdeel zijn van de collectie, handpicked zijn. „In principe moet je gevraagd worden om lid te worden van Quality Lodgings. Daarnaast hebben we een advisory board die bij twijfel beoordeelt of bepaalde hotels voldoen aan de criteria. Als we het er allemaal over eens zijn dat een hotel inderdaad geschikt is, krijgen zij de kans zich aan te melden”, zegt Verhoef, tot eind 2023 commercieel directeur bij Thermae2000. „Een hotel mag zich ook op eigen initiatief aanmelden overigens, maar moet dan wel door de ballotage komen.”

Als het op die criteria aankomt, is het team van Quality Lodgings streng – hotelgasten moéten immers volledig op het merk kunnen vertrouwen. Zo moeten leden onafhankelijk zijn (en dus geen onderdeel van een keten) en onderscheidend op het gebied van gastvrijheid en architectuur. Denk daarbij aan een historische locatie zoals een kasteel, of juist een hypermodern gebouw. Vaak betreft het hotels die worden gerund door families en klein zijn of in ieder geval kleinschalig voelen, en daarom vaak als intiem worden beleefd. „Bij Quality Lodgings-hotels wordt onderscheidende gastvrijheid gecombineerd met hoge kwaliteit en optimale luxe. Hotelkamers zijn voorzien van alle gemakken. De service kent geen grenzen.”

Bestemming

Ook wordt erop gelet dat alle aangesloten leden beschikken over een eigen eetgelegenheid op topniveau, of vaak in het geval van citylocaties, moet er een restaurant op hoog niveau binnen loopafstand liggen. „Quality Lodgings-hotels liggen soms wel in grotere steden, maar over het algemeen zijn het bestemmingen an sich. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Château Wittem met het inpandige Julemont (**), of La Butte aux Bois met Ralf Berendsen (**). Plekken waar je naartoe gaat voor een totaalpakket van gastvrijheid en gastronomie.”

In het rijtje van ultieme topverblijven in Limburg vind je overigens nog meer grote namen. Aan de Nederlandse kant van de grens zijn in aanvulling op Château Wittem ook Hotel-Restaurant Valuas in Venlo, Kasteeltje Hattem in Roermond, Château St. Gerlach in Valkenburg, Kruisherenhotel en Cousins Boutique Hotel in Maastricht, Winselerhof in Kerkrade en Hotel-Restaurant Klein Zwitserland lid van Quality Lodgings. In Belgisch-Limburg zijn naast La Butte aux Bois in Lanaken ook Hotel Stiemerheide in Genk, Hotel Hippocampus in Mol en Kasteelhoeve de Kerckhem in Nieuwekerken aangesloten.

Groei

Inmiddels telt Quality Lodgings 112 hotels. Het gros daarvan ligt in Nederland, de rest in België, Duitsland, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Noorwegen. De komende jaren staan onder meer in het teken van verdere groei in binnen- en buitenland. „We zijn actief op zoek naar hotels die aansluiten bij onze kwaliteitsnorm in heel Europa. Daar heeft het hele team eigenlijk altijd de antennes voor uit staan, maar zeker in het buitenland is dat vanuit Nederland soms wat moeilijker te bewerkstellingen. Natuurlijk zijn tips van reizigers altijd welkom.”

Door verder te groeien in aantal hotels door heel Europa, wil Quality Lodgings zich verder doorontwikkelen tot dé go to voor unieke vakantiebestemmingen en zo van nóg grotere toegevoegde waarde zijn voor reizigers en aangesloten hotels. „Zo creëren we een community waarin reizigers gegarandeerd zijn van een uniek vakantieverblijf, en waar hoteliers kunnen leren van elkaar en kunnen profiteren van het inkoopcollectief van onze aangesloten partners.”

qualitylodgings.com

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.