Snackers Antiques & Fine Art verhandelt wereldwijd religieus erfgoed
In de westerse wereld gaat de geloofsbeleving al jaren achteruit, maar toch is er nog een grote interesse voor religieus erfgoed. Snackers Antiques & Fine Art uit Maastricht verhandelt wereldwijd o.m. objecten die ooit onderdeel waren van de katholieke liturgie.
De Romeinen waren ervan overtuigd dat iemands naam iets zei over zijn lotsbestemming, treffend geïllustreerd door de uitspraak Nomen est omen (De naam is een voorteken) van blijspeldichter Plautus. Ze zouden het dan ook doodnormaal gevonden hebben dat Vincent Snackers eigenaar was van pakweg een broodjeszaak, maar zijn belangstelling voor oude voorwerpen stuurde hem een totaal andere richting uit. Samen met zijn compagnon Bart Pastoor – hier klopt de quote van Plautus wél – runt hij in hartje Maastricht twee galeries in religieus en profaan erfgoed. „Een uit de hand gelopen hobby”, zegt Vincent. „Ik was organist in een aantal katholieke kerken en dirigent van enkele koren, maar in de coronaperiode vielen die activiteiten stil. Zo kwam ik op het idee om iets te beginnen met mijn collectie religieuze voorwerpen. Kelken, kazuifels, patenen, cibories, kandelaars, altaren, noem maar op. Ik kocht die op antiekmarkten en zo, maar tegenwoordig kan ik veel breder inkopen omdat we ook algemeen antiquair zijn, gespecialiseerd in o.m. Louis XV, Louis XVI en empire.”

„Veruit het grootste gedeelte van de verkoop gaat via internet. We hebben zo’n twintigduizend volgers op Instagram (@snackersantiques), verspreid over de hele wereld. Doorgaans zijn dat landen waar er nog een sterke geloofsbeleving is, zoals Malta, Italië, Spanje, Brazilië, Mexico en de Filippijnen. Ook in de VS weten ze ons te vinden, maar dan om een andere reden. Door hun geschiedenis zijn voorwerpen van vóór de achttiende eeuw er veel zeldzamer. Onze klanten zijn erg divers. Religieuzen, bijvoorbeeld. Het geeft een bijzonder gevoel als een diaken voor zijn priesterwijding een kelk bij ons koopt.”
Snackers Antiques & Fine Art bestaat nog geen vijf jaar, maar toch gaat het hard. „Onlangs hadden we een stand op de Amsterdamse kunst- en antiekbeurs PAN. Daar viel de combinatie van religieuze en profane voorwerpen in de smaak. Omdat we graag persoonlijk contact hebben in onze eigen zaak, kijken we ernaar uit om net als vorig jaar TEFAF-bezoekers te ontvangen tijdens hun verkenning van de binnenstad. Van maandag 10 maart tot en met vrijdag 21 maart 2025 zijn onze galeries dagelijks geopend van 12:00 tot 22:00 uur.’’
Sint Pieterstraat 19 & 21A, Maastricht – snackersantiques.com
