Home > Kunst en Cultuur > Visit Zuid-Limburg: inspirerend en verrassend

Visit Zuid-Limburg: inspirerend en verrassend

Auteur: Dyanne Sleijpen

Zo, na mijn verlof is het tijd voor weer wat cultuur. We starten dichtbij huis. Valkenburg! De oude VVV Zuid-Limburg onderging een interne verbouwing en is inmiddels alweer heropend. De tijd verandert, Zuid-Limburg verandert, het reizen verandert en de toerist verandert. De tijd van aan de balie met een vriendelijke mevrouw of meneer en met een plattegrond een half uur spreken en met een stapel folders naar huis gaan is verleden tijd. Het kan natuurlijk nog wel, maar informatie krijgen we momenteel via internet in overvloed. De winkel moet ervoor zorgen dat gasten geïnspireerd worden. Ze bouwen een band op met de omgeving en worden geprikkeld meer te willen zien. Tijd voor vernieuwing dus. Via foto’s van vrienden op Facebook heb ik met kriebels in mijn buik de opening mogen aanschouwen. Veel lovende reacties volgden. VVV is nu Visit Zuid-Limburg. Ook mijn vader was benieuwd naar het resultaat. Hij is geboren en getogen in Valkenburg. Samen gingen we op pad!

Het is en blijft een prachtig gebouw. We gaan naar binnen en belanden in een klein halletje waar een bankje en een scherm staat. We nemen plaats en bekijken het filmpje ‘Meet the locals’. Enkele mensen vertellen ons hun band met Valkenburg en waarom ze zo van Valkenburg houden. Mooi! Dit zet een warme toon.

Binnengekomen in de grote ruimte kun je niet om de muurgrote plattegrond heen. Duidelijk, met grote pictogrammen en een hippe lay-out. ,,Dit is de plek waar we mensen laten zien waar ze zijn en waar ze naartoe kunnen. Geen saaie plattegronden waar de route voor je aangekruist wordt, maar een levensgrote plattegrond op de muur waar met een laserpen de weg wordt gewezen. Deze wordt zelfs met kerst aangepast, want zoals je weet, met kerst gebeurt er enorm veel in Valkenburg.

Rechts van de plattegrond staat een rek met streekproducten en een scherm waarop videobeelden te zien zijn. Je ziet direct waar deze producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden! De rest van de ruimte is gevuld met nog meer uit onze streek: eten, spelletjes, kinderboeken, wandelingen, kaarsen en ga zo maar door! Ze laten zien waar Limburg trots op is.

Dan stappen we de tweede ruimte binnen. Een kleine tussenruimte met als hot item een ‘inspiratiescherm’. Er gaat een wereld voor me open. Met dit beeldscherm kan ik mijn uitjes plannen. Wat is er te doen in Limburg? Hoe ziet het eruit? Wat zijn de mogelijkheden? Ik klik, ik swipe en stel in een mum van tijd mijn uitje samen. Een tweede beeldscherm; het ‘tickli screen’ laat mij de agenda van Zuid-Limburg zien. Wat is er de komende tijd in de omgeving te doen? Sjiek! Genoeg inspiratie voor de komende weken.

Dan stappen we de ruimte binnen waar iedereen zo weg van is. Een grote green screen-studio lacht ons toe. Met een beetje pushen is mijn vader degene die het spits afbijt. Een toffe achtergrond wordt uitgekozen, een leuk hoedje op en voilà! Je waant je in een hele andere wereld. Op de mainstage van Pinkpop, bij de apen in de GaiaZOO, onder de grond als mijnwerker en ga zo maar door. Hilarisch en super goed voor je lachspieren. Facebook en Instagram zal er blij mee zijn!

  
Mijn vader verheugde zich het meest op de tijdreis. We nemen plaats en krijgen een virtual reality-bril op. We reizen door de tijd, en beleven de geschiedenis van ‘Zuid-Limburg, de Bron van Europa’. Op een hele bijzondere manier. Van oerboeren, Romeinse-Spaanse en Franse legioenen, tot kasteelheren en mijnwerkers. Waar we ook kijken, overal gebeurt er iets, zowel links als rechts, boven maar ook onder je. Handig, want de draaiende stoeltjes zorgen ervoor dat je niets, maar dan ook niets mist. Tijdens opnames met een drone over het prachtige Limburgse landschap kijken we tussen onze benen door naar de grond. Het is alsof je vliegt. Wat is dit knap! We zetten beiden na een kwartier onze brillen af en zijn onder de indruk.


We maken nog een praatje met mijn nicht Charlotte, die ons vriendelijk rondleidde en belanden tegenover Visit Zuid-Limburg voor een cappuccino op het terras bij Cup en Vino. Nog steeds zijn we onder de indruk van alle technische snufjes en brede informatie. We zijn het erover eens, dit moet iedereen zien! Niet alleen vakantiegangers, maar ook wij, Zuid-Limburgers, kunnen op deze manier nog heel wat bijzondere ‘ins en outs’ te weten komen.
__________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu