Home > Society > Hedge House Kasteel Wijlre in recordtijd weer open

Hedge House Kasteel Wijlre in recordtijd weer open

Het kunstpaviljoen Hedge House bij Kasteel Wijlre is feestelijk heropend nadat het ruim een jaar buiten gebruik is geweest na de watersnoodramp van juli vorig jaar. Zeker in vergelijking met veel andere locaties in Zuid-Limburg en in Wallonië betekent het dat deze locatie in recordtijd helemaal gerenoveerd is.

„We mogen ons daar zeer gelukkig mee prijzen”, zei bestuurder Guido van den Broek van het Elisabeth Strouven Fonds, eigenaar van het vastgoed. „We hebben de volledige medewerking gekregen van onze verzekeraar, die snel en efficiënt gehandeld heeft. Omdat we meerdere historische bezittingen hebben, kunnen we in voorkomende gevallen doortastend optreden, al is dat niet vanzelfsprekend in een tijd van leveringsproblemen van materialen en andere problemen.”

Door de overstroming van de Geul liep het kunstpaviljoen vorige zomer bijna volledig onder water. Dat veroorzaakte grote schade aan de muren en installaties. Maar met de opening van de expositie Trouble wandering is het gebouw weer volledig hersteld. Het regende weliswaar op het feestelijk moment, maar dat kon de aanwezigen geen schrik aanjagen. „We zijn overigens wel bezig met de diverse overheden om ervoor te zorgen dat er structurele maatregelen worden genomen dat een dergelijk overstromingsgevaar voorkomen kan worden, maar dat proces gaat minder snel dan deze renovatie”, concludeerde Van de Broek.

De expositie legt een verband tussen mens en natuur en pakt op die manier onder meer de klimaatcrisis op. „Dat leek ons wel een toepasselijk thema”, zei de nieuwe directeur Xander Karskens. „We zijn blij dat we weer mooie internationale exposities kunnen organiseren en zo zijn we ook al bezig met een project ten tijde van de kunstbeurs TEFAF Maastricht volgend jaar maart.”

In de groepstentoonstelling die tot begin volgend jaar loopt, zijn er veel werken te zien uit de Collectie Jo & Marlies Eyck in Bonnefanten, samen met werk van hedendaagse kunstenaars. Marlies Eyck, die nog altijd op Kasteel Wijlre woont, liep met een tevreden blik door het Hedge House, dat weer in volle glorie straalt.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!