Home > Society > Groots afscheid voor burgermoeder Annemarie Penn-te Strake

Groots afscheid voor burgermoeder Annemarie Penn-te Strake

Met een feestelijke bijeenkomst in de hal van het stadhuis heeft de Maastrichtse politiek afscheid genomen van burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Op zaterdag 1 juli wordt zij opgevolgd door Wim Hillenaar.

Voorafgaand aan de ontvangst, die werd bijgewoond door tal van andere Limburgse burgemeesters en bestuurders, nam Maastrichts eerste ‘burgermoeder’, zoals velen ‘Annemarie’ liefdevol betitelen, officieel afscheid als voorzitter van de gemeenteraad. Dat gebeurde tijdens een ‘buitengewone raadsvergadering’ in de raadszaal in het Mosae Forum.

Tijdens die gelegenheid werd ze, in het bijzijn haar echtgenoot Olaf Penn, haar vier zonen, overige familieleden en vrienden, benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Gouverneur Emile Roemer, die haar de bij de onderscheiding behorende versierselen uitreikte, roemde haar standvastigheid en haar bevlogen inzet voor Maastricht en meer in het bijzonder de mensen in de stad, voor wie ze altijd klaarstond, en die zich tijdens moeilijke momenten door haar gesteund voelden.

Hoezeer de inzet van de scheidend burgemeester ook door de Maastrichtse politiek werd gewaardeerd, bleek even later tijdens het officieuze deel van de feestelijke avond. Vanaf de monumentale trappen zong een groot deel van de gemeenteraad haar toe in het Maastrichts: Annemarie bedaank, veur al die jaore laank, op de melodie van Non non rien n’a changé van Les Poppys, een Frans jongenskoor dat in de jaren zeventig furore maakte. Het lied, waarvan de scheidend burgemeester, zelf een begenadigd zangeres, duidelijk geen genoeg kon krijgen, was speciaal voor deze gelegenheid geschreven door raadslid Bert Garnier (Partij Veilig Maastricht).

Tijdens de feestelijke afsluiting van haar burgemeesterschap kreeg Penn-te Strake nog enkele bijzondere blijken van waardering aangeboden. Zo overhandigde raadsnestor John Steijns (Senioren Partij Maastricht) haar de eremedaille in goud van de stad Maastricht, de hoogste onderscheiding die de stad te vergeven heeft. Daarnaast was er de onthulling van het officiële staatsieportret van de hand van Annelies Hoek, dat in de oude raadszaal komt te hangen. Directeur Ton Harmes van boekhandel Dominicanen ten slotte bood de scheidend burgemeester een speciale editie van het Jaarboek Maastricht, met als titel Mevrouw De Börgemeisterse. Het boek geeft een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de acht jaar dat Penn-te Strake de scepter zwaaide over Maastricht. Het boek bevat daarnaast interviews met onder meer familieleden, vrienden en bekenden.

Boekhandelaar Harmes werd bij de overhandiging geassisteerd door de 12-jarige Jessica Rucká. Deze ‘achtstegroeper’ van basisschool Het Mozaïek had ‘burgemeester Annemarie’ enkele weken geleden nog uitgebreid geïnterviewd, zogenaamd als schoolopdracht. Ook Jessica’s werk is in het boek terug te vinden.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.