Koningin Maxima geeft glans aan opening expositie Basquiat bij Schunck 

Vroeg werk van beroemde kunstenaar te bewonderen in Heerlen

Auteur: Jo Cortenraedt
Donderdag 31 januari 2019


De expositie bij Schunck ging natuurlijk over de kunstenaar Jean-Michel Basquiat, maar het was koningin Maxima die er met haar aanwezigheid extra glans aangaf. Ook al was het publiek op verzoek van haar vooraf gevraagd om 'zo normaal mogelijk te doen',  toen Maxima eenmaal binnentrad in haar robijnkleurige jurk met bijpassende hoed, ontstond er toch even een sacrale sfeer, ook al zaten er heel wat genodigden bij die doorgaans nogal wat gewend zijn.

Er was gelukkig niet voor lange toespraken gekozen, wel achteraf voor rap-muziek en breakdance. Burgemeester Emile Roemer vergeleek Heerlen met het New York van de jaren tachtig, toen de inmiddels overleden Basquiat daar een nogal rauw leven leidde, doorgaans op straat. „Heerlen is een stad met een rafelrandje, zoals New York destijds ook. Nog niet af, een stad in transitie. Daar past deze expositie heel goed bij."

De koningin opende de expositie met het plaatsen van een 'tag' met een spuitbus, geheel in de traditie van graffiti. Daarna bezocht ze de tentoonstelling en sprak vervolgens nog met een aantal mensen die betrokken waren bij de voorbereidingen.

De expositie Basquiat, the artist and his New York scene, gaat zaterdag open voor het publiek.

 

Fotografie: Harry Heuts

Lees ook