Bovens: hier in Maastricht begint een nieuw Europa

Vijftig jonge toptalenten uit vijf landen in Limburg voor driedaags werkbezoek

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 14 november 2018


Vijftig jonge toptalenten uit Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland zijn gisteren in Maastricht aangekomen voor een driedaags werkbezoek aan de provincie. Tijdens de Young European Talent 2018 (YET 2018), zoals de bijeenkomst heet, worden onder meer bezoeken aan Limburgse bedrijven gebracht. Daarnaast zijn er lezingen, workshops en ontmoetingen met topmensen uit het Limburgse bedrijfsleven. 

Het officiële programma begon gistermorgen met een ontvangst in de skybar van het Student Hotel, gevolgd door een lunch op het Gouvernement, waar de groep ontvangen werd door Theo Bovens. Die wees in zijn openingsspeech nog eens op de belangrijke rol die Maastricht gespeeld heeft bij de totstandkoming van de Europese Unie en de bijbehorende eenheidsmunt.

Bovens herinnerde de groep eraan dat bij de entree van het Gouvernement geschreven staat: 'Europa begint hier'. ,,Ik wil deze toespraak graag eindigen met de woorden 'Een nieuw Europa begint hier, met jong talent als jullie."

De vijftig talenten variëren in leeftijd van 18 tot 35 jaar. Ze zijn geselecteerd door de verschillende ambassades en ministeries van Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland en blinken uit in onder meer sport, wetenschap, politiek, cultuur een ondernemen.

De organisatie van YET 2018 is in handen van de honorair consus Ward Vleugels (Duitsland), Camille Oostwegel (Frankrijk), Fernand Jadoul (Luxemburg) en Henri van Lidth de Jeude (België). zijn verantwoordelijk voor de organisatie.

De bijeenkomst heeft tot doel een internationaal hoogkwalitatief netwerk voor jonge en toekomstige decisionmakers in Europa tot stand te brengen. Daarnaast is het de bedoeling Limburg structureel op de kaart zetten als een regio die 'over de grenzen heen kijkt' en internationale toptalenten zowel een netwerk als een inspirerende omgeving wil bieden.

Tijdens Young European Talent 2018 staan ontmoetingen op het programma met onder anderen Yves Bertoncini (vice-president Europese Beweging), Philippe Lalliot (Franse ambassadeur in Nederland), Dirk Brengelmann (Duitse ambassadeur in Nederland), voormalig minister van Onderwijs en Economische Zaken Maria van der Hoeve, Jennifer van der Leegte (VDL) , Jaochim Hauser (BMW München) en oud-bondcoach Bert van Marwijk.

 

Fotografie: George Deswijzen

 

 

 

 

 

Lees ook