Branded content|Business

De nieuwe visie van Jules Mestrini

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Richard Stark

Jules Mestrini stapte drie jaar geleden als derde generatie in het familiebedrijf Mestrini Optiek en laat anno 2020 met een flinke portie structuur en ondernemerschap zien wat hij voor het bedrijf in petto heeft.

Het verhaal van Mestrini Optiek begon circa 55 jaar geleden. Op welke datum precies weet niemand. Hub Mestrini, vader van Harold, opende een klein brillenhoekje in de drogisterij in Kerkrade. Monique Mestrini had aanvankelijk weinig met het vak, haar man Harold des te meer. In 1998 namen ze het familiebedrijf over en openden ze nog een winkel in Meerssen. De locatie in Kerkrade maakte in 2011 plaats voor een vestiging in Wyck-Maastricht.

Opleiding

Sinds de komst van hun drie kinderen werd er vaak gesproken over een mogelijke opvolger in het familiebedrijf. „Als het een van de drie moest zijn, dan Jules, dachten we altijd”, vertelt Monique. Tegen de tijd dat hun jongste zoon daadwerkelijk voor de opleiding technische optometrie koos, hadden zijn ouders de hoop eigenlijk al opgegeven. „Hij had eerder al zes opleidingen geprobeerd en over de zaak wilde hij het nooit hebben.”Maar de liefde voor het vak ontlook uiteindelijk toch en na het afronden van de opleiding technische optometrie aan de hogeschool in Utrecht kwam Jules eind 2018 in het familiebedrijf werken. „Dat was best even pittig,” vertelt de jonge ondernemer, „iets waar mijn ouders twintig jaar in hadden kunnen groeien, moest ik meteen kunnen, althans dat idee had ik. In ieder geval wilde ik de uitdaging aangaan.”

Precisie

Hoewel Jules de nodige kennis over technische optometrie bezit, gaat hij zich zo veel mogelijk focussen op de bedrijfsvoering. Direct bij binnenkomst al bewees hij dat hij dat in zich heeft: Jules schreef protocollen, automatiseerde en hamerde op precisie. „Vaktechnisch gezien blonken wij al uit in precisiewerk, daarvoor kwamen klanten uit heel Nederland en de grensstreek naar ons toe. Bedrijfsmatig waren er nog wat slagen te maken. Als we jaarrekeningen maakten, hoorde ik mijn ouders zeggen: ‘Dat is ongeveer tienduizend euro’. Ongeveer doen we niet meer, ook in de bedrijfsvoering gaat nu alles precies. Tot twee decimalen na de komma zullen we maar zeggen.”Jules kijkt naar efficiency. „Dat wil niet zeggen dat de service daaronder moet lijden, integendeel juist. Hier mag alles op het gemak. De oogmetingen duren zo lang ze moeten duren en dat blijft zo. We hebben altijd een optometrist in de buurt die kan doorverwijzen en het uitzoeken van een montuur mag de gewenste tijd kosten.”

Huisstijl

De meest zichtbare vernieuwingsslag die Jules doorvoerde is de marketing en vernieuwde huisstijl van Mestrini. „De enigszins schreeuwerige hoofdletters van ons logo creëerden afstand en een verhoogde drempel. Terwijl we dat eigenlijk niet zijn, Mestrini is een familiebedrijf waar iedereen welkom is.” De presentatie van die huisstijl viel dit voorjaar helaas in het water: vanaf 16 maart stonden er vijftien abri’s met de nieuwe huisstijl van Mestrini verspreid door Maastricht. „Die zijn natuurlijk door veel minder mensen gezien dan verwacht.” Met de komst van Jules in het familiebedrijf kunnen Harold en Monique hun werkzaamheden voor Mestrini langzaamaan afbouwen, al zijn ze nu nog volop betrokken. Samen streven ze ernaar om, zodra Harold over ruim zeven jaar de AOW-leeftijd bereikt, het stokje volledig aan Jules over te dragen. In de tussentijd blijft Jules zijn visie alvast geleidelijk doorvoeren binnen het bedrijf.

Stationsstraat 58, Maastricht (NL) – mestrini.nl

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws