Home > Mode en Beauty > Met de kracht van de natuur

Met de kracht van de natuur

Als je haar maar goed zit. Maar wat als je haar dunner wordt en die volle haardos die je ooit had langzaam verdwijnt? Dr. Coen Gho doet al dertig jaar onderzoek naar haar, stamcellen en tissue engineering en is oprichter van het Hair Science Institute. Hij praat ons bij over de oorzaken van verminderende haargroei en de manier om hier iets aan te doen.

Erfelijke kaalheid, ook wel androgenetische alopecie genoemd, is een natuurlijk lichaamsproces dat wordt beïnvloed door erfelijke factoren en hormonen,” begint Gho het gesprek. „De gevoeligheid verschilt per persoon. Rond het veertigste levensjaar heeft tachtig procent van de mannen en veertig procent van de vrouwen een terug-loop in de haargroei.” Kaalheid komt dus zowel bij mannen als vrouwen voor, al is het in een andere vorm. „Terwijl we bij mannen een teruglopende haarlijn of een kale kruin zien, is kaalheid bij vrouwen meestal gelijkmatig verdeeld. Vrouwen zijn heel creatief in het verhullen van hun dun haar of kale plekken. Het valt daarom minder op, maar het probleem is niet minder.”

Een klein wonder
Samen met universiteiten en ziekenhuizen over de hele wereld deed Gho uitgebreid onderzoek naar haarstamcellen, onder andere voor de behandeling van patiënten met brandwonden. Hij ontdekte dat slechts een deel van het haarwortelzakje – en niet de hele haarfollikel – volstaat om een of meerdere haren te vormen. Op basis van dit inzicht ontwikkelde hij een nieuwe methode voor haarrestauratie: HaarStamcel Transplantatie (HST). Hij licht toe: „HST gaat uit van de kracht van de natuur: het regenererende vermogen van een menselijke stamcel. Het is een klein wonder, uit één haar kunnen twee haren worden gevormd.” Het grootste verschil tussen deze methode en traditionele haartransplantatiemethoden is dat er veel meer haarweefsel in het donorgebied achter blijft. Andere voordelen zijn nauwelijks tot geen littekenvorming, een betere en snellere genezing en de mogelijkheid om een hogere haardichtheid te bereiken. Door de precisie is het zelfs mogelijk om met deze techniek wenkbrauwen, snorren en baarden voller te maken. En vooral belangrijk voor de vrouwen: het is bij deze manier van transplanteren niet noodzakelijk om het hoofd eerst volledig kaal te scheren.

IJdelheid is geen zonde
Gho en zijn collega-artsen van het Hair Science Institute hebben al meer dan 15.000 behandelingen uitgevoerd volgens de gepatenteerde HST-methode. Resultaten zijn blijvend, maar uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid haar in het donorgebied. Gho adviseert dan ook om zo vroeg mogelijk in te grijpen. „Hoe gezonder de haren in het donorgebied, hoe beter we ze kunnen vermeerderen. In een gratis en vrijblijvend consult kunnen we de mogelijkheden bespreken.” Gho merkt dat haartransplantatie langzaam uit de taboesfeer komt, mede door BN’ers als Wesley Sneijder, Peter van der Vorst en Gerard Joling die geen geheim maken van hun behandeling. „IJdelheid is geen zonde. Bovendien verandert de maatschappij. Het is al lang niet zo dat we met 55 jaar achter de geraniums gaan zitten, we staan dan nog volop in het leven. Aandacht voor het uiterlijk is heel belangrijk om ons lekker in ons vel te blij-ven voelen.”

3 misverstanden over haartransplantatie

  1. 1. Het is onbetaalbaar
    Haartransplantatie is niet alleen weggelegd voor royals of supersterren. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied (oftewel het aantal grafts).
  2. Het is pijnlijk
    De HST-methode laat nauwelijks tot geen littekens achter en de hoofdhuid herstelt meestal snel. De behandeling wordt met plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je voelt niets tijdens de ingreep.
  3. Het is zichtbaar
    Er wordt rekening gehouden met de vorm van je gezicht en de richting waarin je haar van nature valt. De nieuwe grafts worden dicht bij elkaar geplaatst, wat zorgt voor een natuurlijke haarlijn.

hasci.nl

hide auteur

Auteur: Dewi Andoetoe

Nieuwsgierige allround tekstschrijver

Dewi Andoetoe

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.