Home > Living > Eefjes living > Doe maar duurzaam – ook in huis

Doe maar duurzaam – ook in huis

In tijden van watertekort, steeds hetere zomers en onbetaalbare gasprijzen, is de noodzaak om duurzamer en slimmer te wonen groter dan ooit. Maar wat kun je allemaal doen. En waar begin je?

Nu we massaal overstappen op elektrisch rijden en zonnepanelen, lijkt ons collectief bewustzijn wat duurzaamheid betreft steeds meer te worden aangewakkerd. Ook in huis neemt de vraag naar verduurzaming toe. Zeker, voor sommigen heeft het een financieel motief, maar het lijkt erop dat de noodzaak om ons samen in te spannen voor het milieu voor steeds meer mensen duidelijk wordt. Laten we dus even doorpakken – het hoeft niet bij alleen een duurzaam zonnedak te blijven. Ook in huis zijn er grote en kleine dingen te doen, die allemaal bijdragen aan een groenere toekomst.

  1. Isoleren

Je hoeft maar even te googelen op verduurzaming in huis, en isolatie is wat de klok slaat. Dat is niet voor niets: bij een huis waarbij de wind door de kieren raast, wordt ook de omgeving verwarmd. Dat verbruikt onnodig veel gas – en daar willen we juist vanaf. Isoleer dus zoveel mogelijk: (spouw)muren, ramen, vloeren en daken. Verloren energie is zo passé.

  1. Neem een regenton

Momenteel kampen we met een lange periode van droogte, en dat zal de komende jaren nog wel vaker voorkomen. We worden geacht zuinig om te gaan met het water dat we hebben. Niet elke dag het zwembadje opnieuw vullen dus, of te pas en te onpas de hele tuin sproeien. Wil je dat toch doen? Gebruik dan het opgespaarde regenwater uit een regenton. Er zijn tegenwoordig genoeg mooie modellen van duurzame materialen te vinden: geen straf om aan te schaffen dus.

  1. Verwarm je huis op een duurzame manier

De meeste mensen verwarmen hun huis nog steeds met een cv-ketel. Dat is niet heel duurzaam, en momenteel ook erg duur. Ben je in de gelegenheid om je cv-ketel te verruilen voor (of aan te vullen met) iets nieuws, dan zou ik zeggen: doen! Er zijn veel mogelijkheden anno 2022, de beste keus is per huishouden afhankelijk van de woonsituatie. Verwarm bijvoorbeeld je kamer plaatselijk met infraroodpanelen, laat je water verwarmen met een zonneboiler of ga voor een warmtepomp. Er zijn genoeg opties.

  1. Winkel bewust

Waar nog te weinig bij wordt stilgestaan, is ons shopgedrag en de gevolgen daarvan voor het milieu. Want ook op interieurgebied kunnen we best wat duurzamere keuzes maken. Net als bij fast fashion, is ook het trendshoppen niet meer van deze tijd. Kies bewust, ga voor meubels die lang meegaan en sta even stil bij de materialen. Is je tafel van duurzaam hout? Check. Verf je je muur met afbreekbare verf? Mooi. Wil je nog duurzamer te werk gaan? Ga dan eerst naar een vintage- of kringloopwinkel. Er is immers weinig duurzamer dan ruilen en recyclen.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.