Home > Living > Eefjes living > Lees géén interieurblogs

Lees géén interieurblogs

Als liefhebber van alles wat met wonen te maken heeft, blader ik graag zo nu en dan door magazines en scrol ik geregeld ook door de nodige interieurblogs. Altijd fijn voor inspiratie. Maar wel met mate.

Voor interieurideeën kun je winkels bezoeken, een stilist inschakelen of tijdschriften erop naslaan. Maar laten we eerlijk zijn: meestal begin je online. Google op interieurtrends en je bent wel even zoet. Ik maak me er vaak genoeg schuldig aan, er is niets fijner dan eindeloos binnenkijken bij mensen, lijstjes doornemen met do’s en don’ts of de laatste trends van dit moment spotten. Maar met dat laatste heb ik steeds meer problemen.

Zo las ik deze week een blog met veertig interieurtrends, onder de noemer ‘met deze tips heb je geen stilist meer nodig’. Het ging over specifieke trends van dit moment, die de een mooi vindt en de ander niet – zoals een bank met drukke print, een wereldkaart aan de muur en een neonlamp. Tijdens het lezen vroeg ik me af of er daadwerkelijk mensen zijn die op die manier hun huis inrichten, aan de hand van lijstjes op blogs, met producten die ‘trendy’ zijn. Ik kan me goed voorstellen dat iemand die op zoek is naar zijn eigen woonstijl, soms rare sprongen maakt. Toch denk ik niet dat dit de manier is.

Een huis krijgt sfeer door persoonlijkheid, en dat is precies wat ik mis bij ‘trends’. Je wilt zodra je ergens binnenkomt een beeld krijgen bij iemands karakter, aan de hand van zijn stijl en keuzes. Een lukrake selectie populaire meubels doet dat naar mijn gevoel niet. Om maar niet te spreken over het gebrek aan duurzaamheid van deze aanpak: je wilt immers snel weer wat anders, want trends komen en gaan. Mijn tip voor een (verandering van) inrichting is dan ook: ontdek eerst je stijl en ga dan met beleid te werk. Voor mij werkt de ouderwetse manier daarbij het beste. Knippen en plakken dus. Verzamel uit magazines, maar zoek zeker ook online, alles wat je kunt vinden dat jij mooi vindt binnen een bepaalde ruimte. Het maakt niet uit of dat veel verschillende stijlen door elkaar zijn. Als je het allemaal bij elkaar ziet, ga je vanzelf een rode draad zien (misschien ook niet, en is je stijl dus ‘eclectisch’, oftewel: een allegaartje. Ook goed om te weten). Meestal worden patronen al snel zichtbaar, en verras je jezelf nogal eens. Soms weet je nou eenmaal nog niet dat het voornamelijk lichte kleuren, of ronde vormen zijn die je leuk vindt. Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zei een wijs man ooit.

En natuurlijk, er zijn altijd stijlen die je mooi vindt, die nu toevallig trendy zijn. Daar is niks mis mee. Een muur is zo overgeverfd, en accessoires wisselen elkaar snel af. Zorg er alleen voor dat je met grote ruimtes, zoals keukens en badkamers, éven pas op de plaats maakt. Want een zwarte keuken is nú hot, maar vind je dat over vijf jaar ook? Sta daar iets langer bij stil. Interieurblogs weten nou eenmaal ook niet alles.

 

 

 

 

 

 

hide auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu