Home > Kunst en Cultuur > Nieuwe Limburgers met Melissa Du Pont

Nieuwe Limburgers met Melissa Du Pont

In Limburg wonen en werken tienduizenden mensen die hun eigen land achter zich hebben gelaten om zich hier tijdelijk of blijvend te vestigen. Wie zijn zij en wat zijn hun ervaringen? Deze keer spreken we Melissa Du Pont, ze is 29 jaar en heeft een Zuid-Afrikaanse en Belgische afkomst. Ze woont sinds juni 2021 in Nederland.

Je bent Zuid-Afrikaanse en Belgische, met een Frans klinkende naam…

„Klopt! Du Pont is de achternaam van mijn moeder. Haar ouders komen uit Luik. Toen mijn moeder zeven was, zijn ze naar Zuid-Afrika geëmigreerd. Zelf ben ik geboren in Durban en opgegroeid in Johannesburg. Opa en oma zorgden voor mij op momenten dat mijn moeder moest werken. Ik spreek daardoor behalve Engels ook Afrikaans en Frans. Handig, want ik heb nog altijd familie in Luik.”

Wat was je eerste indruk van Nederland?

„Wow, wat is het hier heet, dacht ik toen ik uit het vliegtuig stapte. Ik was nog nooit in Nederland geweest. Toen ik uit Zuid-Afrika vertrok was het daar winter. Ik had winterkleren aan en ook mijn koffer zat vol met warme kleding. Uiteraard wist ik dat het in Europa zomer was. Maar zo heet? Nee, dat had ik niet verwacht.”

Waren er nog andere dingen die je opvielen?

„Ik blijf me verbazen over de rare regen die hier soms valt: van die hele kleine druppeltjes. Je voelt ze heel zachtjes op je hoofd. Zodra je je vingers door je haar haalt, zijn ze weg. Als ik mijn Zuid-Afrikaanse vrienden vertel dat in Nederland soms regen valt waar je niet nat van wordt, geloven ze me niet. Wat er bij hen ook niet in wil, is dat ik soms naar België of Duitsland ga om te shoppen. Begrijpelijk. In Zuid-Afrika heb je vrijwel altijd een vliegtuig nodig om naar het buitenland te gaan.”

Hoe bevalt Maastricht?

„Vooral ’s avonds geniet ik enorm van al die verlichte straten in het centrum. De stad zit boordevol geschiedenis en heeft een schitterende architectuur. In mijn beleving staat op elke straathoek wel een kerk. In Zuid-Afrika zijn kerken kale gebouwen. Hier zijn het halve musea, vol met wandschilderin-gen en beelden. Als ik in de buurt van een kerk ben, dan loop ik er altijd even binnen om ernaar te kijken.”

Nog geen last gehad van heimwee?

„Absoluut niet! Zuid-Afrika is een prachtig land, met heel veel mooie natuur, maar ik voel me er niet thuis. De slechte economische vooruitzichten en de veel voorkomende zware misdaad waar je als gewone burger het slachtoffer van kunt worden, zijn voor mij redenen om buiten Zuid-Afrika een toekomst op te willen bouwen. Het ergste wat je hier in Maastricht kan overkomen, is geloof ik dat je fiets gestolen wordt.”

Wat vind je van de Limburgse volkscultuur?

„Door de lockdown heb ik daar helaas nog niet zoveel van meegekregen. Maar ik weet dat er genoeg is om naar uit te kijken. Carnaval, bijvoorbeeld. En de verjaardag van jullie koning, waarvoor iedereen wordt uitgenodigd; dat moet iets geweldigs zijn.”

Zijn er dingen die je mist?

„Ja! Frogg en Sheldon, mijn twee pekineesjes. Ik wil ze zo snel mogelijk naar Nederland laten komen. Het zijn zulke lieve beestjes! Ik mis ze elke dag.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.