Home > Kunst en Cultuur > Lovende woorden bij presentatie nieuwe roman Govert Derix

Lovende woorden bij presentatie nieuwe roman Govert Derix

Het officiële eerste exemplaar moet nog worden uitgereikt, maar A.F.TH. van der Heijden, alweer decennialang een van de veelzijdigste en succesvolste auteurs van Nederland, is lyrisch over De boom, de nieuwe roman van de Maastrichtse schrijver en filosoof Govert Derix. ,,Het Huis van de Literatuur kent vele kamers. De roman De boom laat u alle hoeken van al die kamers zien”, was zijn oordeel na het lezen van het maar liefst 632 pagina’s omvattende werk. En René ten Bos, hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voormalig Denker des Vaderlands – aan wie het ‘eerste boek’ zou worden uitgereikt, maar die door omstandigheden verstek moest laten gaan – spreekt van ‘een even adembenemende als zuurstofverschaffende roman die als een schitterende oerdreun in het hoofd van de lezer blijft nagalmen’.

Het oorspronkelijke manuscript van De boom telde zelfs ruim 900 pagina’s, onthulde uitgever Lex Jansen (uitgeverij Magonia) zondag tijdens de presentatie van het kloeke boek, dat zich afspeelt in de hele wereld, maar ook in Horst (waar de auteur geboren en getogen is), Maastricht en in Palermo. Volgens hem heeft Derix, die in de loop der jaren een aanzienlijke hoeveelheid uitstekend ontvangen boeken (zowel fictie als non-fictie) op zijn naam schreef, met De boom ‘een uitzonderlijke en profetische tekst geschreven, die nog lang zal nazinderen’.

De roman – een breed uitgewerkt verhaal dat eigenlijk zeven afzonderlijke boeken in zeven verschillende genres omvat – is geënt op een uiterst actueel thema (zeker met de Klimaatconferentie van Glasgow nog vers in het geheugen), namelijk de onverantwoordelijke manier waarop de mensheid met de wereld omgaat, een onderwerp dat ook terug te vinden is in eerdere romans van de Maastrichtse schrijven. Ook in dit boek – volgens de uitgever een ‘ecologische ideeënroman’, veranderen natuurlijke krachten in protagonisten, die hun eigen taal spreken en alles inzetten om de wereld te behoeden voor de desastreuze gevolgen van de menselijke activiteit. Anders gezegd: naarmate het boek vordert, besluit een steeds groter wordend aantal bomen het heft in eigen hand te nemen.

Dat De boom – dat onder meer een episch gedicht en een feestelijke carnavalsbuut omvat – de lezer onvermijdelijk meeneemt bleek zondag tijdens de bijdrage van collega-auteur Arthur Japin (de partner van uitgever Lex Jansen), die met zijn kenmerkende zachte stem een passage uit het boek voorlas. Wat de lezer met het boek doet, mag hij zelf bepalen, aldus de uitgever. ,,Hij neemt u overal mee naartoe, maar u moet zelf bepalen welke kant u op wilt.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu