Home > Kunst en Cultuur > La Boverie, nieuw museum Luik

La Boverie, nieuw museum Luik

Luik heeft zich de afgelopen tien jaar sterk ontwikkeld op het gebied van mobiliteit en cultuur. Het spectaculaire TGV-station Liège-Guillemins van de beroemde architect Santiago Calatrava, de Koninklijke Opera en het Theater, de Maaskades, de voetgangerszones, musea als Grand Curtius, het winkelcentrum Médiacité en de triënnale Reciprocity Design Liège. Kers op de taart is de opening van La Boverie, museum voor Schone Kunsten en voor tentoonstellingen van wereldklasse, dat deze maand is geopend.

Een loopbrug verbindt station Liège-Guillemins met La Boverie, een wandeling van enkele minuten. De loopbrug is een uitnodiging om het eiland en het park te verkennen. Het gebouw dat er voor de Wereldtentoonstelling van 1905 werd gebouwd, heet voortaan ‘LA BOVERIE”. De komende vier jaar werken La Boverie en het Louvre samen aan jaarlijkse exposities. De Franse architect Rudy Ricciotti, bekend van het Mucem in Marseille, heeft de verbouwing gedaan: ‘In Luik is la Boverie een buitengewoon romantisch gebied. Het museum bestond al en ik wilde het gebouw niet mishandelen of gijzelen. Ik ben met veel fijnzinnigheid te werk gegaan, zoals je een voorouder respecteert.’

In de openlucht/En plein air is de eerste tentoonstelling in het nieuwe museum. De tentoonstelling is samengesteld door Vincent Pomarède en Aline François-Colin van het Louvre met werk uit de collecties van Luik, van het Louvre en van voorname privé verzamelingen. 80 werken laten de geneugten van de moderne wereld zien. De natuur wordt tussen de 18e en 20e eeuw langzaamaan een plaats van plezier, spel, wandelingen en sportactiviteiten. Ook schilders gaan vanaf de 18e eeuw naar buiten en kunstenaars als Corot, Monet, Cézanne, Bonnard, Matisse en Picasso vinden er hun inspiratie.

Op zondag ontdekken wandelaars en geliefden het lichtspel aan de oevers van de Seine of de Oise. De liefdesles in het park, de kunst van het vergezicht (veduta), de afspraak bij de uitspanning, de wandeling langs de oever. Men speelt in de openlucht. Stranden overspoeld met stadsmensen en kamers met uitzicht. Schilders zijn in de ban van de verhouding tussen de halfschaduw binnenin een ruimte en de trilling, de felheid soms, van het buitenlicht. La Boverie is een museum dat met de buitenlucht verbonden is, en daarom past dit thema zo bijzonder goed. Samen met de eerdere ontwikkelingen trekt Luik met La Boverie zonder twijfel inwoners en bezoekers van vandaag en morgen.

La Boverie, Parc de la Boverie à 4020 Luik. Expositie van 5/5 – 15/8/2016. Open dinsdag tot zondag van 10u tot 18u. Kijk voor meer praktische informatie op: www.laboverie.com en boverie@liege.be en www.ouftitourisme.be

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu