Home > Kunst en Cultuur > Gert Robijns en Hugo Duchateau ‘resetten’ Emile Van Dorenmuseum

Gert Robijns en Hugo Duchateau ‘resetten’ Emile Van Dorenmuseum

Sinds gisteren zijn de deuren van het Emile Van Dorenmuseum terug geopend. Het kunstkabinet krijgt een heel nieuw elan en gaat een jaar lang in ‘RESET’. En dat mag men letterlijk nemen. Aan de hand van nieuwe binnen- en buiteninstallaties reflecteren de Belgisch Limburgse kunstenaars Gert Robijns (tevens curator) en Hugo Duchateau over de relatie tussen landschap en kunst.

Onder de noemer ‘RESET Emile Van Doren’ verbinden beide kunstenaars verleden en heden, maar ook binnen en buiten, met elkaar, en dat vier seizoenen lang. Elk seizoen wordt de tentoonstelling aangepast en krijgen andere kunstenaars de kans te reflecteren over de relatie tussen landschap en kunst. Zo noteren we momenteel rond de villa een imposante spiegelconstructie (Robijns), een transparante fotoprint in reuzenkader (Mennes) en een waterval in brons (Cole) om iets te noemen.

Hedendaagse kunst met landschap als centrale drager
Het Emile Van Dorenmuseum houdt de geschiedenis van de landschapsschilders vast die Genk opzochten, in de periode voordat de steenkoolindustrie het Kempische landschap veranderde. Schepen van Cultuur Anniek Nagels: ,,Het museum blikt niet alleen terug op zijn verleden als kunstenaarsvilla. Ook hedendaagse kunstenaars krijgen regelmatig opdrachten waarin het tegenwoordige landschap van Genk de centrale drager is. Vanuit dit idee is ‘RESET Emile Van Doren’ ontstaan.”

Museum binnenstebuiten draaien
Het was bij de inlij ster dat Hugo Duchateaus oog viel op een werk van Gert Robijns. Ondanks het generatieverschil voelde hij onmiddellijk een nauwe verwantschap. Niet veel later ontstond het ambitieuze plan om het Emile Van Dorenmuseum binnenstebuiten te draaien. De kunstenaars werkten een samenspel uit, zowel binnen de muren van het museum, als erbuiten, in het landschap zelf.

Monumentale spiegelconstructie
Kunstenaar Gert Robijns maakte voor ‘RESET Emile Van Doren’ een indrukwekkend, vier meter hoge spiegelconstructie rond de villa. De plek verandert hierdoor compleet van uitzicht en betekenis doordat de spiegels het museum en het omringende landschap één laten worden. Deze installatie, ‘ZICHT OP ZEE ‘ genaamd, staat zoals elk voorgaand RESET-project van Robijns niet los van de context waarin het zich afspeelt. ,,Met de installatie integreren we het landschap in het museum met de spiegels en brengen we de collectie naar buiten. En buiten is het momenteel zomer, binnen wordt het winter”, zegt hij er zelf van.

Collectie landschapsschilderijen
Kunstenaar Hugo Duchateau focust zich op de binnenkant van het museum. ,,Ik plaatste een serie schilderijen in dialoog met de bestaande werken van de zogenoemde ‘Genkse School’ uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Ik zoek  naar het wezen van het landschap in het lijnenspel van abstractie en figuratie of in het grensgebied tussen beide.”

Wandeling
Naast de tentoonstelling is er ook een wandeling van drie kilometer. Die leidt naar het Molenvijver- en Heempark. Daar wachten voetjes in spiegelvorm in het gras om pittoreske plekjes te tonen waar de landschapsschilders destijds hun inspiratie haalden.

Nog tot 21 juni 2021 van donderdag tot en met zondag tussen 14 uur en 18 uur. Reservatie en info: www.resetemilevandoren.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu