Home > Kunst en Cultuur > Nederlandse Dansdagen krijgen nieuwe opzet

Nederlandse Dansdagen krijgen nieuwe opzet

De Nederlandse Dansdagen, het jaarlijkse dansfestival dat tot nu toe altijd plaatsvond in het eerste weekend van oktober in Maastricht, krijgt een nieuwe opzet. Voor het eerst vinden de voorstellingen en aanverwante programmaonderdelen niet alleen plaats in het theater en een keur van bijzondere locaties in de stad, maar ook online vanaf een ‘digitaal podium’. Daarnaast strekt het programma zich dit jaar voor het eerst uit over een hele week, zo is vandaag bekendgemaakt.

Het festival opent op 30 september 2021 online met de Avond van de Nederlandse Dans. De organisatie nodigt iedereen uit om een week lang – zowel online als live ‘dans te beleven, mee te praten, samen te maken, te dansen en elkaar te ontmoeten’. ,,Het festival creëert hiermee een extra groot podium dat voor iedereen toegankelijk is en waarop de rijke diversiteit en de absolute top van de Nederlandse dans te zien is’, aldus de organisatie in een toelichting.

Het programma bestaat uit ‘klassiekers’, zoals het Gala van de Nederlandse Dans. Daarnaast zijn veel programmaonderdelen in een nieuw of digitaal jasje gestoken.

Tijdens Het Gala van de Nederlandse Dans, op vrijdag 1 oktober, worden de traditionele dansprijzen uitgereikt. Vorig jaar kon de uitreiking van de Zwanen, de prijzen van Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vanwege Covid-19 niet doorgaan. Volgens de organisatie wordt dit gemis dit jaar ruimschoots goedgemaakt met een extra rijke editie waarbij winnaars worden gekozen uit de genomineerden van 2020 en 2021.

De genomineerden van dit jaar worden tijdens De Avond van de Nederlandse Dans, op 30 september, bekend gemaakt. Ook worden de innovatieprijzen van het festival uitgereikt: De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Genomineerden voor deze twee laatste prijzen worden op 30 juni bekendgemaakt. De bekenmaking van het complete festivalprogramma volgt op 1 september.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu