Kunst en Cultuur

Richard Gere terug in Cannes

tekst Jo Cortenraedt

Nog een grote naam die in Cannes terug over de rode loper ging was de Amerikaanse acteur Richard Gere, en wel vanwege zijn hoofdrol in de film Oh, Canada van de routinier Paul Schrader. Een film over een documentairemaker die kanker krijgt en nog wil meewerken aan een laatste filmproject.

Richard Gere maakte in de jaren tachtig de meeste furore met zijn rollen in American Gigolo (ook van Paul Schrader en An Officer and a gentleman. Vele vrouwen vielen destijds alleen bij het horen van zijn naam in zweem. Inmiddels is hij 74 en is hij niet meer zozeer het sekssymbool, al wordt hij nog altijd geroemd om zijn charme.

In de film Oh, Canada speelt hij samen met Uma Thurman, in het verhaal zijn echtgenote en producent.

Op de persconferentie verontschuldigde hij zich voor zijn lage, krakende stem. „Het is laat geworden vannacht hier in Cannes, ik ben die feesten niet meer gewend.” Hij ging nog even terug in de tijd dat hij zich voorbereidde op American Gigolo. Paul Schrader liet me kijken naar films van de Franse acteur Alain Delon, die als een womanizer gezien werd. Achteraf is dat wel grappig. We zijn nu bijna 45 jaar verder, er is veel veranderd in het leven.”

Voor Gere was een film over een eindig leven extra inspannend, omdat zijn vader enkele maanden voor de opnamen overleed op 100-jarige leeftijd.  „Hij woonde bij ons gezin en bewoog zich in een rolstoel. Ik had vele fijne gesprekken met hem. In dit script realiseerde ik me zo helder, dat we allemaal die kant op gaan. En het begrip tijd is iets wonderlijks.”

Op de vraag of acteurs nog iets kunnen doen aan de conflicten in de wereld, zei hij: „Je kunt niet te pas en te onpas met allerlei verklaringen komen. De realiteit is dat machthebbers zich er niet veel van aantrekken. Maar toch moeten acteurs en andere artistiekelingen hun eigen boodschap blijven brengen. De wereld zou er beter voor staan, als mensen meer ichzelf in andere mensen zouden gaan terugzien.”

Zelf zet Gere zich actief in voor de situatie in Tibet en steunt hij democratische krachten. Hij is aanhanger van het Tibetaans boeddhisme, in zijn ogen een zeer vredelievende geloofsrichting.

Over de filmwereld is hij weinig optimistisch. „Het is vandaag moeilijk om inhoudelijk goede films gefinancierd te krijgen, zelfs met bekende acteurs. Voor mij maakt het niet meer zoveel uit, maar mijn zoon is ook acteur, die zal er extra voor moeten knokken.”

Richard Gere met Uma Thurman in de film ‘Oh, Canada’ 

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws