Home > Kunst en Cultuur > De erfenis van de eeuwige keizer

De erfenis van de eeuwige keizer

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

De tentoonstelling ‘Het terracottaleger – De erfenis van de eeuwige keizer van China’ schetst de ontdekking in 1974 van de begraafplaats en van het terracottaleger van de 1e Keizer van China Qin Shi Huang Di. De expositie in het TGV-station Luik Guillemins is vandaag geopend en loopt tot en met 23 april 2017. Chapeau ging naar de perspreview.

Het oorspronkelijke terracottaleger werd in het voorjaar van 1974 ontdekt door boeren die een put aan het graven waren. Aanvankelijk vonden ze slechts één figuur, maar bij verdere opgravingen – na archeologisch onderzoek – kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn (in totaal zo’n 8000 figuren). Kortom: een heel leger dat de keizer vergezelde in zijn onsterfelijkheid.

Het parcours in Luik voert de bezoeker 2200 jaar terug in de tijd en plaatst hem in de beginjaren van het ontstaan van China. Meer dan 1200 vierkante meter zijn goed voor zo’n 250 stukken op ware grootte. Een viertalige audiogids en tal van projecties zorgen voor extra informatie. De in China vervaardigde replica’s hebben de kwaliteitserkenning van de Chinese overheid gekregen. De tentoonstelling is ook geschikt voor kinderen onder begeleiding.

De expositie is opgedeeld in elf thema’s die worden toegelicht aan de hand van meertalige teksten en grafische voorstellingen. De enorme vindplaats en de specifieke kenmerken ervan worden weergegeven door middel van een maquette. Wie een goed beeld wil krijgen van het gebodene doet er goed aan er zo’n anderhalf uur voor uit te trekken.

In vijf vitrinekasten wordt de ontwikkeling van de wapens getoond. Twee bronzen spannen en een strijdwagen illustreren het vervoer in die tijd. Een gedeelte van de tentoonstelling is gewijd aan de manier waarop de beelden zijn vervaardigd en gekleurd. De bezoeker kan tussen de levensgrote beelden wandelen.

De tentoonstelling ‘Het terracottaleger’ in Luik Guillemins TGV station loopt van 23 december 2016 tot en met 23 april 2017. De expositie is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Toegangsprijs: 12 euro op weekdagen, 14 euro weekend en feestdagen.

Kijk voor meer informatie op: www.terracotta-liege.be 

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen/’All in One’ 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.