Home > Culinair > Wijnen > Wijngoed Fromberg: kleinschalig kwaliteitswijngoed

Wijngoed Fromberg: kleinschalig kwaliteitswijngoed

Geniet lokaal! Beide Limburgen bieden inmiddels een indrukwekkende verzameling wijndomeinen, die absoluut niet onderdoen voor beroemde bezittingen in de meer bekende, historische wijnbouwgebieden. Deze keer Wijngoed  Fromberg.

De omvang van drie hectare is even bescheiden als de ontroerend ingetogen eigenaars. De ligging op de zuidhelling van de Fromberg en de mineraalrijke kalksteenbodem kunnen als verregaand ideaal gekwalificeerd worden.De start ligt bij de vorige generatie Wiertz. Zonder vertrouwenwekkende referentie plantte Paul Wiertz tegen het bereiken van de pensioenleeftijd in 1991 op goed geluk een aantal wijnstokken van de rassen auxerrois en müller-thurgau. Deze rassen zijn al heel lang succesvol in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Paul Wiertz stelde z’n pensioen wat uit omdat de resultaten verbazingwekkend goed bleken. Ligging en bodem verklaren in dit opzicht veel, al was er toen nog niet echt sprake van de effecten van de opwarming. Dochter Carmen en schoonzoon Marcel Soomers raakten in de ban van het wijngaardavontuur. Zij zetten door, hierbij serieus geassisteerd door de bij voorkeur in de luwte opererende broer van Carmen, Maurice Wiertz.Met nieuwere en ook heel oude rassen werd het druivenrassenareaal in de loop der jaren fors uitgebreid.

Naast de vitis-vini-feraklassiekers riesling en pinot-noir, zijn dat reichensteiner, monarch, solaris en bachus. Reichensteiner is een oude Duitse kruising van müller-thurgau en madeleine angevine x cala-breser froehlich). De monarch werd in 1988 in Freiburg ontwikkeld vanuit een kruising tussen solaris en dornfelder. De bachus (anno 1933!) is een succesvolle kruising tussen vitis-vinifera-rassen silvaner x riesling en müller-thurgau. Al deze rassen rijpen perfect op de terecht geprezen Fromberg-zuidhelling en brengen fraaie stille en mousserende wijnen in drie kleuren voort. In de stille wijnen komt de bodeminvloed op spectaculaire wijze tot uitdrukking, waar-door ze de kwalificatie karakterwijnen verdienen. Zij zijn bovendien zeer betaalbaar (ruim € 10,- per fles). Ook met de mousserende wijnen heeft Wijngoed Fromberg in de loop der jaren een bijzondere reputatie verworven. Met het procedé van flesgisting en 100% in de traditie van het gebied dat de mousserende wijnen zo beroemd gemaakt heeft: de Champagne. Per wijngoed wordt steeds een wijn geselecteerd en middels een gedetailleerde proefnotitie uitgebreid toegelicht. Wij kozen hier voor de van de klassieke pinot-noirdruif gemaakte, mousserende Rosé: Fromberger Ophris 2018 BRUT, € 24,50 per fles. Tenslotte, het is een heerlijke plek om te bezoeken. Uitgerust met een prachtige, gloednieuwe proef- en receptie-ruimte, een sfeervolle wijnwinkel en een lommerrijk terras. Een van Limburgs allerbeste restaurants (de Leuf) ligt op enkele tientallen meters van het wijngoed.

Proefnotitie Fromberger Ophris 2018 BRUT

Zeer fraaie, uitgesproken bleke kleur met de schakering geelkoper. Overtuigende, hoogwaardige en subtiele gekruide expressie (boeket) met die kostbare combinatie van florale en minerale tonen (vuursteen). Fijne mousse, verleidelijk mondvullende materie met een indrukwekkende smaakintensiteit met volop verfijning en elegantie. Modelbalans, verkwikkende frisheid en precies de juiste spanning. Contrast-rijke, verfijnd zilte finale. De wijn biedt een formidabele smaakvoortzetting en dat is dan weer een overtuigend bewijs van de ware klasse

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.