Home > Culinair > New kid Bar Beurre: klassiek Frans maar dan wel hartstikke brutaal

New kid Bar Beurre: klassiek Frans maar dan wel hartstikke brutaal

Dit najaar opende aan de rand van het Stadspark in Maastricht Bar Beurre de deuren. In de intieme, authentieke zaak kiezen eigenaren Robin Hameleers en Jesper Michels voor een gewaagde aanpak die goed in de smaak lijkt de vallen: Bar Beurre is al sinds ver voor de opening dé talk of town.

Waar Robin Hameleers (24) al van kleins af aan zeker weet dat hij kok of kunstenaar wil worden, maakt Jesper Michels (25) een détour via defensie. Tijdens zijn eerste stage in het kader van zijn vakopleiding gastheer wordt hij al vrij snel naar huis gestuurd: ‘Gastronomie op dit niveau is niks voor hem’, zo wordt gezegd.

Bij restaurant Onglet denken ze daar anders over. Leermeester Michiel Hazen ziet zijn rauwe talent en neemt hem onder zijn vleugels. Ook Robin belandt na een leerzame periode bij een gerenommeerde sterrenzaak in Amsterdam bij Onglet.

Als de drie eigenaren van de geliefde speak easy zaak in Wyck in 2021 voor een korte tijd full time in hun zaak in Heerlen moeten werken, krijgen Robin en Jesper de dagelijkse leiding over Onglet toegewezen. „We bleken een match made in heaven, op persoonlijk en zakelijk vlak, en het beviel enorm goed om samen ‘restaurantje te spelen’. Vanaf dat moment begonnen we te fantaseren en filosoferen over onze eigen zaak.’’

Authenticiteit met een moderne twist

Wie deze maand al is gaan proeven bij Bar Beurre, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat Jesper en Robin in eerste instantie van mening waren dat hun zaak modern, ‘top off the bill’ en tot in de puntjes verzorgd moest zijn.

Gaandeweg werd die visie bijgeschaafd: liever centraal gelegen en een pand met karakter. Die droomlocatie – inclusief terras op het zuiden – werd na een ellelange zoektocht gevonden op de Sint Pieterstraat 54, tot dan beter bekend als Rilette. Onder creatieve leiding van Jespers vriendin en architecte in spe Hannah Adam werd de intieme, sfeervolle zaak van een facelift voorzien. Daarbij bleven elementen zoals de houten bar met marmeren blad en authentiek glazen lampenkappen bewaard, de omlijsting kreeg uitgesproken kleuren en een hoogwaardige afwerking.

Boter

In principe zouden bij Bar Beurre zo’n 60 gasten geplaatst kunnen worden. Toch kiezen Jesper en Robin er heel bewust voor (vooralsnog) de limiet op 25 te zetten. „We hebben geen zin om afhankelijk te zijn van anderen, 25 couverts kunnen we met z’n tweetjes draaien zonder de aandacht voor het vak te verliezen.’’

Om dat haalbaar te maken creëerden de jongens een restaurantformule zonder al te veel poespas. In de breedste zin van het woord. Allereerst telt de kaart slechts drie hapjes, drie koude en drie warme gerechten en twee desserts. „Dan kunnen we snel switchen en kwaliteit borgen’’, licht Robin toe.

In de uitvoering gaat de chef voor pure smaak en efficiëntie: hij houdt naar eigen zeggen niet van ‘gezeik of takjes en bloemetjes die er niet toe doen’, maar kiest heel bewust voor ‘topspul’ dat hij heel puur kan omtoveren tot intense smaakbommetjes. „Gewoon heel lekker en heel goed. Comfort food met een Franse basis.’’ En net zoals ze dat in een groot deel van Frankrijk doen, gebruikt Robin daarvoor boter, heel veel boter.

Bar

Behalve een plek om ‘vettig lekker’ te eten, willen Jesper en Robin bij Bar Beurre ook vooral een plek creëren waar mensen kunnen ‘chillen’ en zich thuis voelen. Om dat doel te bereiken organiseert het jonge duo maandelijks een BEURRE-night. Dat zijn avonden waarop het diner soepeltjes overloopt in een feestavond waar lokale dj’s die nog op vinyl draaien voor een variëteit aan deuntjes zorgen. Uiteraard onder het genot van een goed glas wijn, bier of een cocktail.

Bar Beurre is van donderdag tot en met maandag geopend voor diner. Aan de bar is altijd ruimte voor vrije inloop, voor het diner zelf is het raadzaam om een tafeltje te reserveren.

Sint Pieterstraat 54, Maastricht (NL) – barbeurre.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.