Het verhaal van Colette de la Rosette
1998
Met het diploma van de koksopleiding op zak en bijna 25 jaar ervaring bij diverse Maastrichtse restaurants, besloot Colette de la Rosette twintig jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Maar dat zou ze niet zomaar doen, ze zou de stap pas zetten als ze dé plek had gevonden.
Die vond ze op Pinkstermaandag 1998. In de Rechtstraat, waar het restaurant nog altijd gevestigd is, lag Les Marolles. ,,Deze zaak voelde als thuiskomen’’, vertelt de chef. ,,De typische houten bankjes en de sfeer van de Marollen (dat is een wijk in Brussel), ik was direct verkocht’’ en dus nam ze de zaak in al zijn pracht en praal over: de naam bleef en ook het interieur werd behouden. Wel switchte ze direct van de Belgische naar de Franse keuken, Colette was immers klassiek Frans geschoold. Inmiddels mixt Colette gerechten met een Franse basis met regionale invloeden.
Trendsetter
Aan het roer van haar eigen zaak groeide Colette al binnen enkele jaren door tot een trendsetter in de Maastrichtse horeca. Zo had Les Marolles als een van de eerste restaurants in de stad een open keuken. Ook introduceerde Colette al vrij vroeg een kleine kaart. Met een beperkte keuze (vijf voor-, vijf hoofd- en vijf nagerechten) wilde Colette – die iedere avond in haar eentje achter de pannen staat – er zeker van zijn dat ze in alle gerechten evenveel liefde en aandacht kon stoppen. Met smakelijke avonden voor al haar gasten als resultaat.
Vrouwen in de keuken
Nog steeds zijn er niet zo heel veel vrouwelijke chef-koks. Van de ene kant wel logisch, vindt Colette. Werken in de keuken is namelijk erg zwaar, vooral fysiek. En dan heeft ze het niet eens per se over de lange dagen, maar vooral over de facilitaire dingetjes ,,Potten en pannen van links naar rechts slepen, door grote massa’s roeren, noem maar op. Je moet er maar sterk voor zijn.’’
Toch vindt Colette het ook zonde dat er nog maar zo weinig vrouwen achter de pannen staan: het is een prachtig beroep en als ze íets geleerd heeft is het wel dat vrouwen juist heel goede chefs zijn. Dat heeft er volgens Colette alles mee te maken dat vrouwen elkaar onderling beter verstaan, goed kunnen plannen en korter – en dus krachtiger – denken. ,,Dat is nu eenmaal zo, mannen en vrouwen zijn anders gebouwd en als je het mij vraagt zijn dit de kwaliteiten waarover wij vrouwen beschikken die ons enorm geschikt maken voor een baan als chef.’’
Van Vaals naar Maastricht
Colette de la Rosette is van origine geen Maastrichtse. Haar sierlijke achternaam is een stukje geschiedenis dat ze elke dag met zich meedraagt: de naam stamt uit de tijd van Napoleon. Haar overgrootouders vluchtten toentertijd uit de Franse hoofdstad en strandden op de grens tussen Duitsland en Nederland: in de regio Vaals en Epen. Hier groeide Colette op en dat hoor je: Colette spreekt nog steeds – ze woont inmiddels ruim vijfendertig jaar in Maastricht – met een Völser accent, en daar is ze trots op. Niet gek ook vind ik, haar Vaalse accent klinkt warm, gezellig en geeft de zaak nog meer sfeer.
De chef-kok draagt de naam Colette de la Rosette met veel trots. Dat is dan ook de reden dat ze de naam van haar restaurant verandert in Colette. Toch zal de naam van de Brusselse volkswijk altijd verbonden blijven met de zaak van Colette. Les Marolles blijft dan ook als ondertitel trots op de deur staan.
Stukje Colette in Colette
Haar jeugd proef je bij Colette in meer dan alleen in het dialect van chef-kok. De ene kant van haar familie gaf haar een chique achternaam; de andere kant van de familie kwam van het platteland en leerde haar alles wat ze nu weet over de natuur en de seizoenen. Colette kookt daarom al meer dan twintig jaar bewust: er wordt bewust ingekocht, zo weinig mogelijk afval geproduceerd, gewerkt met lokale producten en altijd op het ritme van de seizoenen. ,,Het is gewoon belangrijk dat je het snapt, dat je de kennis van de seizoenen en streek in huis hebt. De kracht van mijn kaart zit hem in de rijkdom van alles van het land.’’
Sinds kort is Colette dan ook trots lid van de Euro Toques, een club voor restaurants en chefs die met duurzame, eerlijke en streekproducten werken.
Ook de basiskennis van het koken an sich, heeft Colette van huis uit meegekregen. Ze groeide op in een gezin dat iedere avond rond een enorme pot eten bij elkaar kwam. Hier leerde ze niet alleen de basis van het koken, maar vooral wat het betekent om samen te genieten van eten en van elkaars gezelschap.
,,En zo wil ik mijn leven leven én het ook mijn gasten laten beleven. Dat is Les Marolles,” vertelt Colette.
De toekomst
Nog steeds staat Colette vijf dagen per week in de open keuken van Les Marolles. Ze mag dan 60 zijn (en merken dat het werk ook wel iets zwaarder wordt); toch geniet ze nog steeds van haar werk en is niet van plan er in de nabije toekomst mee te stoppen. Hoe de toekomst van Les Marolles er uit ziet, kan Colette niet zeggen: ‘ik zie het wel!’. Zolang ze geniet van wat ze doet en haar passie kwijt kan in haar werk, zit Colette hier – achter de pannen in haar eigen open keuken – precies goed.
Ook buiten haar werk in de keuken om zit Colette absoluut niet stil. De chef-kok volgt momenteel pianoles, uit haar creativiteit ook met penseel op doek en wandelt graag. Daarvoor gaat ze het liefste naar Epen of Vaals. ,,Want de natuur daar is echt heerlijk!’’
Maastricht Culinair
Het interview met Colette de la Rosette van restaurant Colette – Les Marolles is een Chapeau Content Creators productie in opdracht van Maastricht Culinair. De komende weken worden alle leden van dit culinaire samenwerkingsverband met leden uit Maastricht en omstreken aan jullie voorgesteld.
______________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <
”