Home > Culinair > Bouchon d’en Face blaast Fête du Beaujolais Nouveau nieuw leven in

Bouchon d’en Face blaast Fête du Beaujolais Nouveau nieuw leven in

Geduld is een schone zaak als het op wijnmaken aankomt: wijn van druiven die dit jaar zijn geplukt, kun je op z’n vroegst volgend jaar drinken. Wie iets minder geduld heeft, kan zijn hart ophalen in de Zuid-Franse wijnstreek Beaujolais, waar de eerste wijnen van het jaar traditiegetrouw al op de derde donderdag van november gepresenteerd én gevierd worden. Dit jaar brengt sommelier Piet Joosten van Bouchon d’en Face die speciale gebeurtenis voor de derde keer naar het hartje van Maastricht, en daar kun jij bij zijn!

 

Zijn allereerste wijnreis maakte Piet Joosten ooit naar de Beaujolais, een wijngebied dat reikt van de Bourgogne tot Lyon, dé stad waar de komst van die eerste wijn van het jaar elk jaar groots gevierd wordt (Le Beaujolais Nouveau est arrivé!). Vele wijnreizen en enkele jaren later kwam hij als sommelier bij het door Lyon geïnspireerde Bouchon d’en Face terecht. Dat bleek dé plek om zijn liefde voor de Beaujolais én het feest dat er jaarlijks mee gepaard gaat met het grote publiek te delen.

 

,,Door de unieke combinatie van de streek, de gebruikte druif en de techniek waarmee de druif wordt bereid, kun je hem al in hetzelfde jaar drinken’’, vertelt Piet.

 

Hoe dat precies zit, vertelt hij pas tijdens de Nuit Beaujolais Nouveau bij Bouchon d’en Face op 18 november. Zelf heeft hij tot die dag ook absoluut geen idee hoe de wijn dit jaar uit de verf zal komen: alle Beaujolais Nouveau blijft achter slot en grendel tot die derde donderdag van november.

 

De ontkurking van de eerste Beaujolais Nouveau van het jaar is al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw een grote traditie in Frankrijk en België. Ook in Maastricht werd de komst van de eerste wijn van het jaar in de jaren ’70 en ’80 jarenlang op spectaculaire wijze gevierd op initiatief van de legendarische filmproducent, kunstschilder en uitbater van café In ‘t Knijpke Jef Vliegen. Hij reisde aan de vooravond van het wijnfeest met snelle auto’s af naar de Beaujolaisstreek, om na middernacht met een aanzienlijke voorraad ‘nieuwe wijn’ aan boord feestelijk te worden onthaald in de Sint Bernardusstraat.

 

Rond de jaren ’90 was het feest zelfs zó populair dat de Franse wijnboeren niet meer voldoende Beaujolais Nouveau van niveau konden aanbieden, waardoor het feest in populariteit afnam. Anno 2021 is daar niets meer van te merken, vindt Piet: de Beaujolais Nouveau is terug op het niveau van vroeger en absoluut het vieren waard.

 

Dat vieren doen ze bij Bouchon d’en Face volgende week gedurende een smakelijke all-in avond waarop louter Beaujolais geschonken wordt (de lichtere nouveau-exemplaren uit 2021 en meer vollere uit voorgaande jaren) en chef-kok Puck een op-en-top Frans diner bereidt. Daarbij voorziet Piet zijn gasten van een uitgebreide toelichting over de herkomst en het maakproces van de bijzondere wijn.

 

Wil jij je volgende week ook even in Zuid-Frankrijk wanen? Dat kan. Er zijn namelijk nog enkele tafeltjes beschikbaar voor de Nuit Beaujolais Nouveau bij Bouchon d’en Face. Meer informatie over het menu vind je via bouchondenface.nl, reserveren kan via info@bouchondenface.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.