Home > TEFAF > De nagelaten collectie van beeldhouwer Arthur Spronken

De nagelaten collectie van beeldhouwer Arthur Spronken

Als beeldhouwer behoeft Arthur Spronken in de Nederlandse kunstwereld geen nadere duiding, hij was een van de meest toonaangevende kunstenaars op dit gebied in heel het land. Tal van indrukwekkende creaties van hem staan op veel openbare plekken in Nederland en op de allereerste TEFAF in 1988 maakte hij al zijn opwachting. In al die jaren is er geregeld werk van Arthur Spronken gepresenteerd door de Nederlandse deelnemer A.H. Bies, hetgeen ook dit jaar weer het geval is.

Er is ook nog een grote collectie onbekend werk van deze Limburgse kunstenaar die in 2018 overleed. Op zijn eigen landgoed in het gehucht Kelmond in de Gemeente Beek heeft hij in zijn laatste lange en productieve periode nog veel monumentale beelden gemaakt en daar achtergelaten. Dit unieke oeuvre, dat nooit eerder is tentoongesteld, vormt de basis van een bijzonder boekwerk, dat aan het begin van de zomer als eerbetoon aan deze bijzondere kunstenaar zal verschijnen. Als voorpublicatie nu al in deze Chapeau-uitgave een impressie van dit werk, gefotografeerd in de originele ruimten van de villa door de Maastrichtse fotograaf Hugo Thomassen.

De expressieve beeldhouwer wisselde perioden van intens werk af met perioden van rust als reflectie. Dat ritme was nodig, net als de seizoenen. Hij ontwikkelde zijn eigen beeldtaal. Naast zijn abstracte meesterwerken was Spronken ook een autoriteit op het thema ‘amazone en haar paard’. Hij werkte vaak jarenlang aan verschillende beelden tegelijk, met een oneindig geduld. Enkele werken uit deze collectie worden getoond in de stand Chapeau / Maastricht Region (stand 820) op TEFAF. De rest van de collectie kan na afspraak bezichtigd worden.

Enkele beelden uit de nalatenschap van Arthur Spronken worden getoond in de businessstand van Chapeau / Maastricht Region op TEFAF Maastricht. In de stand van kunsthandel A.H. Bies in de sectie Old Masters zijn enkele bronzen beelden van Arthur Spronken opgenomen. Galerie Rob van Rijn in het centrum van Maastricht exposeert tijdens TEFAF uiteenlopend werk van Spronken. In Museum Valkenburg is vanaf mei een grote tentoonstelling te zien van Arthur Spronken en enkele van zijn familieleden. Voor informatie voor een bezoek aan het atelier van Arthur Spronken: studio.arthurspronken@gmail.com. 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.