Home > Society > Economie, politiek en sjpass op nieuwjaarsreceptie Ondernemend Limburg

Economie, politiek en sjpass op nieuwjaarsreceptie Ondernemend Limburg

In Theaterhotel de Oranjerie in Roermond vond maandagavond wellicht de laatste, maar in elk geval de grootste ondernemersnieuwjaarsbijeenkomst van Nederlands Limburg plaats. De eer om de grootste was weggelegd voor Ondernemend Limburg, een samenwerkingsverband van de drie Limburgse werkgeversverenigingen LWV, MKB-Limburg en LLTB. Met bijna 700 aanwezigen was het tevens de grootste opkomst sinds de start van de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst.

De ondernemers werden van harte welkom geheten door de drie voorzitters van de werkgeversverenigingen: Ron Coenen van LWV, Martijn van Helvert van MKB, en Thijs Rompelberg van LLTB. Alle drie maakten ze het belang van samenwerken duidelijk. In het nieuwe jaar mogen we dus ook meer gezamenlijke initiatieven van hen verwachten. Om zo vanuit de provincie Limburg ook één stem in Den Haag te laten horen.

Spreker Otto Raspe, professor of practice aan Tilburg University en onderzoeksleider bij Rabo Research plaatste Limburg in het perspectief van de economische ontwikkeling ten opzichte van de rest van Nederland. Raspe stelde vast dat Limburg zeker niet bij de best scorende economische regio’s van het land hoort, integendeel.

Datzelfde geldt als wordt gekeken naar de bredere welvaartsschaal, waarbij ook zaken als gezondheid en tevredenheid worden gemeten. Wel scoort Limburg volgens Raspe vrij goed op het gebied verduurzaming. Hier zou volgens hem dus nog meer op kunnen worden ingezet.

Fractievoorzitter van de BBB in de Tweede Kamer, Caroline van der Plas, haakte daar, als volgende spreker, meteen op in. Volgens haar mag verduurzaming niet ten koste gaan van de mogelijkheden tot ondernemerschap, zeker niet als het gaat om de land- en tuinbouwsector.

Van der Plas waarschuwde ervoor dat Nederland moet opletten om qua voedselvoorziening niet te afhankelijk te worden van andere landen. De huidige toestand in de wereld laat zien, dat dat op sommige momenten voor problemen kan zorgen. We moeten juist trots zijn op de producten die wij hier telen en produceren. Waar overschot is moeten wij deze exporteren, aldus van der Plas.

Tot slot werd het officiele gedeelte afgesloten door Fer Kousen, beter bekend als de Sjpassminister. Hij nam met name de politiek in Den Haag op de hak, wat hem op diverse lachsalvo’s in het publiek opleverde.

Ondanks dat het programma meer dan een uur uitliep, onder meer door een opstopping bij het binnenrijden van de parkeergarage, nam vrijwel iedereen de tijd voor de afsluitende netwerkborrel. Een ideaal moment om nog een laatste nieuwjaarsgroet te brengen en elkaar meteen al fijne carnavalsdagen te wensen.

Fotograaf Frits Widdershoven maakte bijgaand fotoverslag van de netwerkborrel

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.