Home > Preuvenemint > Overvol Vrijthof op openingsdag Preuvenemint

Overvol Vrijthof op openingsdag Preuvenemint

Auteur: Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven

Het Preuvenemint is niet kapot te krijgen. Dat mag rustig geconcludeerd worden na de openingsdag waarbij het Vrijthof aan alle kanten uitpuilde van de mensen. Het culinaire festijn in Maastricht is vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard. De mix van culinaire hapjes, een groot wijnaanbod, bierstands, artiesten en netwerkborrels blijkt onverwoestbaar.

In de loop van de avond was het echt aanschuiven op het plein en moest je je een weg banen tussen de mensen. Opvallend ook dat het feest is voor jong en uit. Zowat alle leeftijden zijn ruim vertegenwoordigd, op de kleinsten na die ongetwijfeld op zondagmiddag meer te zien zullen zijn want dan is het een familiedag.

Dit culinaire evenement is uitgegroeid tot hét jaarlijkse weerzien van veel mensen uit heel Limburg en ook aardig wat bezoekers uit de rest van Nederland. Zowat alle lagen van de bevolking ontmoet je er, van bestuurders en ondernemers tot hele families, groepen vrienden en vriendinnen.

Het begon al op de donderdagmiddag met de diverse netwerkborrels. De grootste was die van een aantal samenwerkende vastgoedbedrijven, zoals de RO Groep, Ruijters Vastgoed, 3W Realestate, Wyckerveste en Jongen Bouw, dit jaar aangevuld met de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht. Daar waren al zo’n vijfhonderd gasten van de partij die volop het netwerkseizoen openden en intussen konden genieten van de gerechtjes en wijnen van Tout à Fait, Vivendum, Vojacek, Manjefiek en Harbour Club. Ook andere netwerkborrels zoals bij Brand Bier trokken veel gasten.

En vanaf 18 uur was het plein vrij voor het publiek en dat maakte daar volop gebruik van. Een drukte van jewelste was het onder meer bij de stand van Crossing Borders, met daarbij onder meer Café Sjiek, De Leuf, Sofa en Sauter Wijnen. Bij Beluga en bij Moods had je even het idee op Ibiza of in St. Tropez te zitten met de dubbele magnums rosé die grif rondgingen. En naar mate de avond vorderde werden deze stands meer discoclubs, terwijl op het podium de Limburgse muziek de overhand had.

In de stand van Wijnrestaurant Mes Amis vond vlak na de opening een ontvangst van wijnboeren uit Nederlands- en Belgisch Limburg plaats. Zo’n vijfentwintig wijnboeren uit de beide provincies, waar steeds meer en steeds betere wijn geproduceerd wordt, gaven gehoor aan de oproep om – samen met hun mooiste flessen – op de foto te gaan. In samenwerking met Limburgse wijngaardeniers lanceerde Mes Amis een speciale ‘vrienden van de Limburgse wijnen’-app en loyalty card om zo meer aandacht te vragen voor Limburgse wijngaarden, wijngaardeniers en wijnen.

Zoals gebruikelijk komt de opbrengst van ’t Preuvenemint ook dit jaar weer volledig ten goede aan meerdere goede doelen. In de afgelopen 36 jaar kon mede dankzij de bezoekers ruim € 4,5 miljoen aan het goede doel worden afgedragen. Hoofddoel dit jaar is Keep the Heartbeat Going, het initiatief van Rotary Maastricht-Oost onder leiding van de voormalige Maastrichtse cardioloog Ton Gorgels, om door middel van reanimatieonderwijs aan jongeren jaarlijks ten minste 2000 mensen van een hartstilstand te kunnen redden.

Fotografie: Frits Widdershoven

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu