Eerste levensbehoeften in een magisch jasje

Jano over het de verbindende kracht van food markets

Auteur: Jano Schoenmakers
Vrijdag 19 januari 2018

Voedsel is een eerste levensbehoefte van de mens. De Dikke van Dale geeft de volgende definitie: ‘le·vens·be·hoef·te (de; meervoud: levensbehoeften) 1 levensbenodigdheden: de eerste levensbehoeften voeding, kleding en onderdak’

Onderdak wordt dus net als voedsel tot de eerste levensbehoeften gerekend: de combinatie voedsel en vastgoed vormt de inspiratie voor deze blog.

Voedsel groeit (onder meer) in de grond en wordt vervolgens via diverse kanalen te koop aangeboden. Eén zo’n kanaal is de markt, oftewel de ‘food market’.

De oorsprong van de food markets ligt in Azië waar al decennialang dagelijks op zogenoemde floating markets verse waren worden verkocht. Deze verkoop met bootjes via het water ondersteunt het lokale ondernemerschap en dient daarnaast als belangrijke toeristische attractie in onder meer Thailand, Indonesië en Vietnam. Ook buiten Azië hebben food markets de afgelopen jaren een enorme groei gekend. Voorbeelden waar ik zelf vooral van onder de indruk ben zijn de Chelsea Market in New York, El Nacional in Barcelona en natuurlijk de Foodhallen in Amsterdam. Het zijn ware belevingswerelden voor de bezoeker en beleving dat is toch wat de huidige consument zoekt.

In New York is de food market in het populaire Meatpacking district gecombineerd met een enorme kantooroppervlakte van Google (270.000 m²) waarin 3.000 medewerkers dagelijks werken aan het optimaliseren van onze zoektermen. Het kantoor kent een enorme authenticiteit door het toepassen van unieke belevingen en innovatieve oplossingen die het samenwerken bevorderen. Voorbeelden zijn ladders tussen de verdiepingsvloeren om de bereikbaarheid en de snelheid van interne verplaatsing te bevorderen, thematische inrichting van de verdiepingsvloeren en de hipste concepten. Zoals from farm to table, pasta die je zelf ter plekke vers kunt bereiden. Wat opvalt is dat privé en werk op die manier veel meer met elkaar geïntegreerd zijn: mensen duiken tussen de middag of op een ander tijdstip in de belevingswereld van de foodmarket en kiezen verse producten voor een gezonde levensstijl. Met jaarlijks 6 miljoen (inter)nationale bezoekers is deze Food Market in New York een van de best bezochte van de wereld. Erg inspirerend en zeker een bezoekje waard dus!

Het gaat allemaal om de beleving, de customer experience van de klant. Zo wordt dus geprobeerd het inkopen van primaire levensbehoeften aangenamer te maken door dit bijvoorbeeld te combineren met een live cooking show, waarin de ingrediënten direct kunnen worden aangekocht.

Een leuk voorbeeld in onze eigen regio is het Smart Market-concept in Valkenburg aan de Geul, waar het verbinden van mensen die dit gezamenlijk doel nastreven voorop staat. Aldaar staat de connectie tussen food, leisure en fashion centraal. Het concept brengt de ondernemers dichter bij de lokale bewoner en consument via een innovatief digitaal platform. Snel met elkaar in contact komen, gezamenlijk evenementen organiseren en vooral elkaar versterken. De creativiteit van de ondernemer binnen de genoemde sectoren en de samenwerking met anderen wordt gestimuleerd. De insteek van Smart Market concept is om meerdere locaties te openen en hierdoor veel ondernemers en simpelweg mensen met elkaar te verbinden.

Locaties waar regionale ondernemers samenkomen om producten, diensten, nieuwtjes én evenementen met elkaar te delen is iets wat al eeuwen oud is. Van tijd tot tijd wordt er alleen een nieuw sausje overheen gegoten. Leuk, want wie wil er immers elke dag een gehaktbal eten!?

Lees ook