Singles day, Black Friday en Cyber Monday…

Online het einde van het tijdperk voor fysieke winkels?

Auteur: Jano Schoenmakers
Dinsdag 12 december 2017

Tijdens de in Azië populaire Singles Day op 11 november - ook wel ‘anti-Valentijnsdag’ genoemd – wordt het vrijgezellenbestaan gevierd (vandaar 11-11, allemaal 1’en). De dag is inmiddels een waar online retailevent geworden. De feestdag staat vooral bekend vanwege de grote kortingen bij webwinkels. Dit jaar heeft de dag, die georganiseerd wordt door de E-commerce groep Alibaba,  maar liefst 25,4 miljard dollar aan handelsomzet opgebracht. Het bedrijf overtrof daarmee de stoutste verwachtingen. Reeds in de eerste twee minuten werd pak ‘m beet 1 miljard gerealiseerd en 7 miljard in de eerste 30 minuten!

Het online feest denderde nog even door. Cyber Monday, 27 november jongstleden, is met een omzet van 6,6 miljard dollar uitgeroepen tot de grootste online shopping day in de Amerikaanse geschiedenis! Ter vergelijking: Black Friday en Thanksgiving hebben daarentegen respectievelijk ‘maar’ 5,3 miljard en 2,87 miljard opgeleverd. Topsellers betroffen met name elektronicaproducten. De vraag of een en ander winstgevend is, laat ik hier overigens buiten beschouwing.

Interessant gegeven is verder dat de meeste online aankopen hebben plaatsgevonden via smartphones. Vooral millennials hebben gezorgd voor die groei. Maar liefst 75 procent van deze groep gebruikte de smartphone voor online aankopen. Met andere woorden: dit is dus de ‘nieuwe norm’ geworden. Reminder voor 2018: millennials die aankopen via hun smartphone!

Echter, om meteen maar even het bruggetje te maken naar ‘de stenen’, niet alles werd online verkocht. Alibaba’s Tmall opende in het feestweekend maar liefst zestig fysieke pop-up winkels in 52 winkelcentra in twaalf grote steden. Diverse grote merken als L’Oréal, Unilever, Procter & Gamble en Lego deden mee aan dit experiment. 82 procent van de retailmarkt in China betreft omzet in fysieke winkels!

E-commerce is tegenwoordig niet meer weg te denken. Statistieken wijzen naar een grote stijging van het aantal webshops in Nederland ten opzichte van een daling van het aantal fysieke winkels. Maar dat wil niet zeggen dat fysieke winkels niet meer levensvatbaar zijn: er zijn namelijk ook fysieke winkels die echt draaien als een tierelier. De motieven voor de consument om toch in een fysieke winkel te shoppen zijn meer uitgesproken dan een aantal jaren geleden: het gaat om de beleving van het product en de omgeving, het persoonlijk advies, plezier hebben tijdens het shoppen en het direct kunnen beschikken over het gewenste product.

Online shoppers gaat het vooral om het gemak (vanuit de luie stoel kunnen bestellen), waarbij ‘snel’ en ‘goedkoop’ de toverwoorden lijken te zijn. Bovendien kunnen prijzen van producten makkelijk worden vergeleken en dat brengt veel transparantie in het aanbod. Retour zenden is een koud (en gratis) kunstje.

Dit gezegd hebbende is de slotsom dat de consument nog altijd het liefst fysiek winkelt. Online en offline winkelen dienen echter met elkaar te worden gemixt, hybride gemaakt, om de consument maximaal te bereiken, zie ook het sprekende voorbeeld van Alibaba.

Nee, het einde van het tijdperk van de fysieke winkel is nog zeker niet in zicht. Wel ontwikkelingen waar wij ons als ondernemers tegen het einde van 2017, ook al heb je er (vooralsnog) niet direct mee te maken, bewust van moeten zijn en tijdens de feestdagen eens rustig over kunnen mijmeren. Benut nieuwe kanalen, maar verlies de traditionele kanalen zeker niet uit het oog.

Lees ook