Home > Mode en Beauty > Verantwoorde plastische chirurgie in de vernieuwde MOOI Kliniek

Verantwoorde plastische chirurgie in de vernieuwde MOOI Kliniek

Plastische chirurgie heeft vele facetten. De plastisch chirurg is er voor ingrepen van medische, al dan niet esthetische, aard. In dat geval uitgevoerd in reguliere ziekenhuizen. Maar de plastische chirurg is er ook voor puur esthetische ingrepen. Voor mensen die op bepaalde plekken mooier willen worden om zich prettiger en zelfverzekerder te voelen. In de meeste gevallen zijn die ingrepen onverzekerd, maar bij de vernieuwde MOOI Kliniek in Maastricht wordt deze zorg wel door dezelfde chirurgen gedaan.

Van een cosmetische behandeling zo nu en dan kijkt niemand meer op. Maar hoe weet je nou of je bij een kliniek in veilige handen bent? Wie een cosmetische ingreep wil laten doen, is erbij gebaat goed geïnformeerd te worden. Is de betreffende kliniek veilig, is de arts een echte plastisch chirurg? Plastisch chirurg en medisch directeur Darren Booi van MOOI kliniek in Maastricht geeft aan hoe het werkt.

Esthetische plastische chirurgie? Geen probleem. Anno 2022 zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een dergelijke ingreep, en dat is niet gek. Een goed uitgevoerde cosmetische behandeling geeft een natuurlijk resultaat, en er is wetenschappelijk bewijs dat het welzijn verbetert. Bij de MOOI kliniek worden alle esthetische ingrepen gedaan, van ooglidcorrectie tot borstvergroting of -lift, van facelift en neuscorrectie tot aan contourcorrecties. „Bij MOOI kliniek is onze zorg naar de wens van de patiënt, maar wel esthetisch verantwoord”, zegt Darren Booi, plastisch chirurg die ook in het Zuyderland ziekenhuis in Sittard werkt aan onder meer borstreconstructies bij kankerpatiënten. „En hier bij MOOI verricht ik ook borstoperaties, maar dan puur esthetisch, dus naar de wens van de patiënt. Maar wel tot op zekere hoogte. We gaan geen gekke dingen doen, we willen van een A-cup geen F-cup maken. Maar we willen er wel voor zorgen dat de betreffende persoon zich prettiger gaat voelen en meer zelfvertrouwen krijgt. Dat is een relevante reden voor een dergelijke ingreep.”

Wat komt er allemaal kijken bij een cosmetische ingreep?

„Na een vrijblijvende intake met de plastisch chirurg, waarbij de cliënt een eerlijk en duidelijk plaatje krijgt geschetst van de verwachtingen, mogelijkheden en risico’s, is er een verplichte bedenktijd van een week. Na deze week geeft de patiënt aan of hij/zij ermee door wenst te gaan. Dan wordt de ingreep ingepland – die kan al op heel korte termijn plaatsvinden. Bij ons is het bijvoorbeeld zo dat een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd in de polikliniek. Bij een ingreep onder narcose, zoals een borstoperatie, gebeurt dat in een van de OK’s op onze nieuwe locatie. Bij een dergelijke intensievere ingreep vindt er overigens ook een gezondheidscheck plaats: een operatie is immers niet niks, we stimuleren onze cliënten goed voor zichzelf te zorgen, voor en na de behandeling. Na de ingreep wordt er goed voor de mensen gezorgd. Een goede kliniek hecht daar veel waarde aan.”

Sinds jullie verhuizing hebben jullie eigen OK’s, wat is daar het voordeel van?

„Wanneer je als kliniek zelf operatiekamers hebt, hoeven patiënten niet meer naar het ziekenhuis voor een invasieve ingreep”, zegt Booi. „Hierdoor kunnen zij sneller behandeld worden en zijn ze niet van derde partijen afhankelijk. Bovendien vermijd je zo de toch wel klinische ziekenhuissfeer. Bij MOOI hechten we veel waarde aan een warme en uitnodigende ambiance. Daarom hebben we ook gekozen voor het Eiffelgebouw in Maastricht; er is hier niets wat ‘operatie’ uitstraalt. Uiteraard moeten ook eigen OK’s voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, oftewel de klasse 1 eisen, dat is de best haalbare kwalificatie. Het betekent dat deze aan dezelfde standaarden voldoen als OK’s in het zieken-huis. In de media lees je wel eens over uitwassen bij esthetische operaties. Die voorkomen we hier door geen gekke dingen te doen en te werken volgens dezelfde strenge normen als in de reguliere ziekenhuizen.”

Ziekenhuizen

Bij MOOI kliniek werken plastisch chirurgen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen en die ook in de normale Limburgse ziekenhuizen werken zoals in het MUMC+ in Maastricht, Zuyderland in Sittard en VieCuri in Venlo. Er is een groot verschil tussen een cosmetisch arts en een plastisch chirurg die na de artsenopleiding nog een zesjarige specialisatie gevolgd heeft. Plastisch chirurgen voeren bijvoorbeeld ook reconstructieve operaties uit in reguliere ziekenhuizen. „Alleen gaat het bij ons om de onverzekerde zorg. De samenwerking met de ziekenhuizen werkt wederzijds versterkend. Daarbij hebben we een hoogleraar in ons midden, die onderzoek doet naar onder andere borstimplantaten en de natuurlijke oplossingen die daarbij mogelijk zijn. Mensen zijn echt in goede en veilige handen hier.”

 Sphinxcour 6 Maastricht (NL) – mooi-kliniek.nl

hide auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.