Home > Mode en Beauty > Winkelen in Maastricht: hier shop je de mooiste vintage items

Winkelen in Maastricht: hier shop je de mooiste vintage items

Met de Romeinse brug, de stadsmuren, de traditionele kerken, de levendige designscène, de culinaire hoogstandjes en niet te vergeten de jonge, internationale studenten van de universiteit, zou je Maastricht gerust de stad van het oude en het nieuwe kunnen noemen. Historische charme en moderne levenslust gaan hier in hand. Dat geldt ook voor het winkelaanbod: je vindt luxe boetieks voor high-end designerkleding en onafhankelijke winkels, maar ook bijzondere vintage winkels in Maastricht.

De term vintage, die alom wordt gebruikt, is afgeleid van vingt ans d’âge. Dat betekent dat we pas iets als vintage mogen bestempelen als het minstens twintig jaar oud is. Alles jonger dan dat is tweedehands en alles ouder dan honderd jaar is antiek. Écht vintage is vaak van goede kwaliteit, afkomstig uit de periode van 1920 tot en met 1980 en is, logischerwijs, steeds schaarser.   Toch zou je het tegenovergestelde denken als je een van onderstaande vintage winkels in Maastricht binnenstapt. Hier geen tekort aan mooi spul dat met zorg, aandacht en tijd is geselecteerd. Als het meezit, gaan de vintagevondsten die je hier vindt nog generaties lang mee.

7x vintage winkels in Maastricht

Gaby

Wie vintage shoppen wil in Maastricht, doet er wijs aan te beginnen in de Heggenstraat – het epicentrum van vintage winkels in Maastricht. Daar vind je al snel de prachtige zaak Gaby die gerund wordt door, je verwacht het niet, Gaby. Hoewel in haar zaak de klassieke vintage stijl centraal staat, vind je hier een mooie mix van zowel vintage als nieuw. Denk aan vintage items van de jaren twintig tot de jaren zeventig en nieuwe items die aansluiten op die stijl. Ongeveer een derde van de items dat in de rekken hangt is vintage, want Gaby selecteert alleen de allermooiste – échte vintage – stukken.

GABY vintage winkels maastricht

Brocantique

Schuin tegenover Gaby, ook in de Heggenstraat, ligt horlogerie Brocantique. Een klein, uiterst charmante zaak waar je vintage horloges van hoge en verzamelwaardige kwaliteit vindt. Stap je hier binnen, dan is het opletten geblazen: met elke seconde die voorbij tikt, is de kans op een aankoop groter. Dat zit ’m voor een groot deel in de zorgvuldig samengestelde collectie maar toch ook zeker in de passie waarmee Brocantique al meer dan twintig jaar gedreven wordt. Het feit dat wanneer je je hier wat laat vertellen over de geschiedenis van een polshorloge, alle besef van tijd verdwijnt is op zijn minst ironisch.

Dotnsquare Vintage

Dan weer tegenover Brocantique, we lopen hier zigzaggend de straat door, vind je Dotnsquare Vintage. Anders dan bij de klassieke stijl van Gaby ligt de nadruk in deze kleurrijke, vrolijke zaak op vintage vanaf de jaren tachtig. Denk hierbij aan het stoerdere, sportievere werk: felle kleuren, eclectische prints, veel jeans, jacks en shirts. Wie goed zoekt, zal hier geheid iets vinden.

dotnsquare 3

Secondhand4all

We lopen snel door, want om de hoek van de Heggenstraat vind je niet één, maar twee filialen van Secondhand4all. Dit is een boetiek voor exclusieve tweedehands merkkleding; particulieren kunnen hier hun kwalitatieve items afgeven, waarop Secondhand4all ze verkoopt. Dat geldt overigens niet alleen voor kleding, maar ook voor jassen, hoeden en schoenen. Wie hier zoekt, verzamelt en past, kan hier zomaar vintage pareltjes vinden.

L’Étoile de Saint Honoré Luxury Vintage

Na de outfit en het horloge is het tijd voor de tas. Die shop je bij het relatief nieuwe L’Étoile de Saint Honoré Luxury Vintage. Zij zaten al in de Maastrichtse Bijenkorf, maar hebben sinds juni 2023 ook een vintage winkel in de Stokstraat. Van Chanel en Prada tot Balenciaga en Louis Vuitton, hier verkopen ze de meest populaire vintage tassen waarbij de authenticiteit van de tassen voor 100 procent wordt gegarandeerd. Ook heel leuk: L’Étoile geeft af en toe masterclasses in de stad, waarbij je alles leert over de geschiedenis, exclusiviteit en de waarde(-vermeerdering) van een bepaald merk of tas.

We-ar Vintage

Een lijstje over vintage winkels in Maastricht is niet compleet zonder We-Ar Vintage. Als je houdt van de bohemien stijl of graag gaat voor cowboy-stoer, dan is dit de vintagewinkel waar je graag naartoe gaat. We-Ar heeft twee filialen, in zowel het centrum als in Wyck. Van zwierige jurkjes tot mooie blazers, je kunt hier echt fantastische items uit het rek pikken.

Giensch Vintage

Om de cirkel mooi rond te maken, sluiten we af met een zaak die oud en nieuw perfect combineert. We hebben het over Giensch, al jaren een kenmerkend onderdeel van het straatbeeld Achter het Vleeshuis in de Maastrichtse binnenstad. Hier stap je binnen voor eersteklas vintage kleding van eind jaren 40 tot begin jaren 80. Maar ook voor nieuwe, op vintage geïnspireerde kledingmerken.

Heb je een aanvulling op deze gids of heb je een boetiek-tip in andere Limburgse steden? Laat het ons weten via deze link. Zo kunnen we blijven updaten en komen we misschien tot originele tips.

De komende periode plaatsen we sowieso meerdere mode hotspot lijsten van Maastricht en in de rest van Belgisch en Nederlands Limburg. Dus houd onze onlinekanalen in de gaten!

show auteur

Auteur: Lise Steegmans

Modeliefhebber met een grote schrijfpassie

Lise Steegmans

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.