Interieur|Tims Living

Variaties op de house flipping Funda-trends

tekst Tim Reiters

Urenlang gluren op Funda. Velen van ons zijn er wel een beetje verslaafd aan. Kijken wat er zoal te koop staat (weinig, constateerde hij gefrustreerd), een beetje inspiratie opdoen of lekker gluren bij de buren. Wat je dan gaat opvallen zijn huizen die een paar maanden later weer terug in de verkoop komen. Alleen zijn ze dan opgeknapt en één à twee ton duurder.

House flipping heet het; een gedateerd huis kopen, renoveren en vervolgens weer op de markt zetten voor een flinke hogere prijs. Er bestaat zelfs een populair Instagram-account dat deze huizen met ‘voor- en nafoto’s’ laat zien: Funda Makeovers.

Wat mij opvalt aan die geflipte huizen is dat ze veelal gerenoveerd zijn volgens een aantal typerende trends. Standaardtrucjes die het goed doen bij kopers die een gemoderniseerd en instapklaar huis willen. Niks mis mee hoor, maar als jij geen dertien-in-een-dozijn-huis wilt, geef ik je hier een aantal tips hoe je een eigen draai aan deze trends kunt geven.

Met stip op nummer één: de houten parketvloer in visgraat

Liefst in licht eiken. Je wordt er mee doodgegooid. En begrijpelijk, want het is gewoon mooi en geeft ieder interieur meteen een stuk luxe. Wil je hierop variëren, kies dan bijvoorbeeld voor een ander patroon, zoals de ‘Hongaarse punt’ of kies voor een visgraat met smalle planken. Deze twee voorbeelden zijn nog een stukje chiquer dan de standaard visgraat in brede planken. Of maak verschil in de kleurafwerking. Kies een diepe donkere vloer voor een stuk warmte en stijl.

Vloer in eiken cassette patroon, gelegd in Kasteel Vaeshartelt (Maastricht), door Bloemen Parket

Op de tweede plaats: de zwarte keuken

Als het om keukens gaat, is zwart al jaren ‘het nieuwe wit’. Wederom mooi: het steekt lekker af tegen je strak gestucte witte muren. Je kan voor egaal zwart Fenix gaan, of voor zwart hout met structuur en nerf. Maar wil je iets anders dan ‘gewoon’ zwart? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld diep donkerbruin hout voor meer warmte, of blauwstaal voor een stoere industriële look. Maar ga niet voor het standaard effen zwart met licht marmeren blad. Dat hebben we inmiddels vaak genoeg gezien.

Keuken in blauwstaal www.blauwstaalkeukens.nl

Op nummer drie: de zwarte stalen deuren met glas

Ook weer een goeie truc om een huis waardevoller te maken. Het maakt je huis ruimtelijk en geeft een eigentijdse en stoere uitstraling. Om hierop te variëren kun je ze in een andere kleur laten coaten. Mooi bruin, beige of taupe. Of in cortenstaal laten maken. Het is misschien wat gedurfd, maar het maakt je huis veel eigentijdser. Ook in het glas kun je afwijken: reliëf-/figuurglas geeft een hip en vintage gevoel.

Bronzen pivoterende glazen deur www.anywaydoors.be

Op de vierde plek: het kookeiland

Liefst met ingebouwde afzuiging. Koken en de keuken an sich vormen al jaren een prominentere plek in ons leven. Koken is een bezigheid die gezien mag worden. Een kookeiland is daarin natuurlijk een mooi element en vormt vaak de favoriete hangplek van het huis. Begrijpelijk dus dat hier vaak voor wordt gekozen.

Als je kiest voor een kookeiland – maar het net even anders wil – kies dan bijvoorbeeld voor een totaal andere kleur en/of materiaal dan je vaste hoge kasten of je lange aanrecht. Zo wordt het nog meer een eiland op zichzelf. Versterk het nog meer door er eigentijdse lampen of een kroonluchter boven te hangen of een op maat gemaakt rek.

Of wijk af van de standaard rechte blok zoals deze keuken, ontworpen door Dieter Vandervelpen. Foto: cafeine.be

Last but not least: zwart gelakte kozijnen en deuren

Wederom erg populair onder de huizenflippers: de vergeelde kozijnen strak in de zwarte lak en het huis ziet er meteen een stuk exclusiever uit. Wederom een goeie truc, werkt altijd. Maar inmiddels zijn die zwarte kozijnen en deuren ook wel vrij standaard geworden.

Wil je niet meegaan met de standaard, kies dan bijvoorbeeld voor een mooie kleur van Farrow&Ball. Zeker in een mooi oud huis komen de karakteristieke kleuren van deze Britse verfproducent goed tot hun recht.

Tot slot, maak je huis eigen en volg niet inspiratieloos de standaard trends. Maak van je huis geen flip house.

 

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Interieur, Tims Living

,

Tim Reiters

Tim Reiters

Creatief designer en gedreven ondernemer

Tim Reiters creëert met zijn team van Ontwerpbureau Reiters interieurconcepten en visuele identiteiten voor ondermeer de horeca en retail. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van hotel The Dutch, restaurant Onglet, restaurant Harry’s, en heeft hij onlangs de complete restyling van hotel Kasteel Vaeshartelt gerealiseerd. Ook in de randstad is Ontwerpbureau Reiters niet onopgemerkt gebleven en ontwierpen ze inmiddels diverse concepten in Amsterdam, Rotterdam en Leiden. www.reiters.nl

Tim Reiters 's topic(s):
Living

Gerelateerd nieuws