Living|Tims Living

Nederlanders en hun witte muren

tekst Tim Reiters

De witte muur met daaraan een kleurrijk schilderij of een zwart-witfoto van de kinderen op canvas. Het is zo Hollands als aardappelen met vlees en groenten. Waar Jan des Bouvrie in de jaren ‘70 mee begon is tegenwoordig voor 80 procent van de Nederlanders standaard. Het is ook makkelijk: iedereen vindt het mooi. Als iemand een nieuw huis betrekt en je vraagt ‘welke kleur ga je op de wanden doen?’ is het antwoord vaak: ‘Gewoon wit.’

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen witte wanden en plafonds! Een geheel wit interieur kan zelfs prachtig zijn. Daarnaast laat wit een ruimte in negen van de tien gevallen groter ogen. Toch vind ik het jammer dat vaak niet eens wordt nagedacht over kleur op de wanden en plafonds. Kleur haalt de anonimiteit uit een huis, want de keuze die je maakt, kan veel zeggen over je karakter. Maar kleuren prikkelen ook onze zintuigen en beïnvloeden onze stemming. Ik houd van interieurs waaruit je een persoonlijkheid kunt lezen, vol bijzondere, rare of afwijkende items.

De mooiste interieurs zijn die van oudere mensen: een blauwdruk van hun leven, met collecties accessoires, kunst en andere spullen. Met interieurs die binnen één of twee weekenden bij elkaar gesprokkeld zijn op de plaatselijke woonboulevard heb ik niets. De week ervoor wordt dan met hulp van Pinterest besloten welke stijl en kleuren het gaan worden: ‘Scandinavisch grijs met appeltjes groen als accentkleur.’ En dat appeltjesgroen zie je dan terug in de sierkussens op de bank en twee vaasje op de vensterbank. Ik krijg er jeuk van.

Terug naar de kleur op de muur: als je toch voor witte muren wil gaan, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo dien je bijvoorbeeld goed na te denken over verlichting. We hebben in Nederland vaak grauwe luchten en wit versterkt dat grauwe licht juist. Dus een goed lichtplan is daarbij erg belangrijk. Daarnaast zijn er ontelbaar veel soorten wit. Ga dus niet blind voor het ‘standaard’ RAL 9010 wit, maar ga testen welk wit het beste pas bij je meubels en bij de lichtinval van je huis. Persoonlijk kies ik vaak voor de wit tinten van Farrow & Ball, een Britse fabrikant van verf met historische en kleurrijke paletten. Ook hun wittinten zijn prachtig.

De ondergrond en het oppervlak zijn eveneens enorm belangrijk in je keuze voor de juiste wit tinten. Hetzelfde ‘wit’ kan namelijk een ander effect hebben op verschillende oppervlakten. Een mat oppervlak absorbeert meer licht, waardoor een ruimte ook groter lijkt. Breng je de tint aan op een muur met oneffenheden? Kies dan voor een witwint met kalkverf-effect. Dit camoufleert oneffenheden en brengt een sfeervolle uitstraling met zich mee. Tot slot: ga eens een keer niet voor de veilige weg maar probeer eens iets anders. Volg je gevoel en smeer eens een kleur op je wanden. Het zal je verbazen wat een verschil dat maakt.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Living, Tims Living

Tim Reiters

Creatief designer en gedreven ondernemer

Tim Reiters creëert met zijn team van Ontwerpbureau Reiters interieurconcepten en visuele identiteiten voor ondermeer de horeca en retail. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van hotel The Dutch, restaurant Onglet, restaurant Harry’s, en heeft hij onlangs de complete restyling van hotel Kasteel Vaeshartelt gerealiseerd. Ook in de randstad is Ontwerpbureau Reiters niet onopgemerkt gebleven en ontwierpen ze inmiddels diverse concepten in Amsterdam, Rotterdam en Leiden. www.reiters.nl

Tim Reiters 's topic(s):
Living

Gerelateerd nieuws