Hele huis gericht op de natuur
De keuzes bij het inrichten van een huis kunnen op allerlei manieren geïnspireerd worden. In het gehucht Euverem bij Gulpen hebben Frits Vromen en zijn partner Marlou zich laten inspireren door de natuur, die in dit gebied bijna overdadig aanwezig is. „Het landschap is hier één groot schilderij.”
Vlakbij de voormalige forellenvijver in Euverem liggen enkele prachtige percelen, van waar je een bijzonder mooi uitzicht hebt op het water en verderop de heuvels rond Gulpen. Een cliché maar toch: hier waan je je in ‘het buitenland’.
Vanaf de ruime oprijlaan betreed je een soort van samengesteld gebouw, relatief laag, met kenmerkende daken in pagode-stijl. Het geheel doet een beetje Japans en in ieder geval niet-Nederlands aan. „Wij waren altijd gecharmeerd van de stijl van de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, die specifieke ideeën had over de verbinding met buiten, de materialen, de lichtinval en zo verder. Ik leerde zijn ideeën kennen toen ik in Californië woonde en werkte. Het zoveel mogelijk vermijden van storende elementen vond hij heel belangrijk.”
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/bw-euverem-001-1024x683.jpg)
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/euverem-juni-2024-012-1024x683.jpg)
En inderdaad, je moet al erg gaan opletten, wil je je in dit pand ergens aan gaan storen. Het huis ademt ruimte en zeker aan de achterkant – met zicht op het dal – zorgen de grote raampartijen ervoor dat de natuur overal te bewonderen valt. Zeker in de serre, die we eigenlijk niet zo mogen noemen, het lijkt op een moderne oranjerie, vast gebouwd aan het huis. Die staat niet volgepropt met meubels, maar er kan naar wens getafeld worden bij de open haard en de natuursteen uit Kroatië. „Volgens de filosofie van Wright horen daar geen kozijnen of anderszins in, het moet puur glas zijn aan de kant van de vallei. Dat had qua constructie heel wat voeten in de aarde, maar het is gelukt en dan denk je, inderdaad, de man had gelijk.”
Indachtig de filosofie van de beroemde Amerikaanse architect zorgde de Limburgse collega Frank Lahaye voor de eigen invulling. Nog geen tien jaar oud is het pand en het ziet er nog helemaal gelikt uit. De tuin telt ruim vierduizend meter, waarbij beplanting zorgt voor een soort van grens met de buren. Dat is zo afgesproken op dit landgoed waar in dit totaal vijf huizen zijn gebouwd. Ze bieden alle zicht op het kleine meertje waar reigers, eenden en ganzen zich vermaken.
Hout en natuurstenen beeldbepalende elementen
Ook binnen voelt alles ruim aan, te beginnen bij de grote entreehal, waar hout en mooie steensoorten domineren. Aan de wanden opvallende kunstwerken die in de loop van het internationale leven verzameld zijn.
De living valt op door de grootte, de hoogte en de combinatie met een moderne comfortabele keuken en aansluitende eettafel. Het meubilair is een mix van eigentijds met klassiek met veel gebruik van licht gekleurd hout. Veel kleinere lichtelementen en ook hier weer opvallende en kleurrijke kunstwerken maken het compleet. Het centrale deel van het huis oogt modern, maar tegelijkertijd ook warm. En dat blijkt ook te gelden voor de andere vertrekken.
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/bw-euverem-010-1024x683.jpg)
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/bw-euverem-009-1024x683.jpg)
Een open kantoorruimte met onder meer een mooie houten boekenkast is ideaal voor thuiswerk. En net zoals bij de meeste vertrekken is ook hier alles ingericht op het geweldige uitzicht. „Als je het geluk hebt dat je op zo’n plek mag wonen, dan moet je daar ook optimaal van genieten.”
De ruime inloopgarderobekamer met fraaie strakke houten kasten zorgt voor een prettig comfort, evenals de luxe badkamer die vanwege het materiaalgebruik zowel modern als ook comfortabel en sfeervol is.
De ruime slaapkamer die gelijkvloers ligt, is in dezelfde stijl uitgevoerd en op de eerste etage bevinden zich nog twee slaapkamers. Met de dubbele garage erbij is er meer dan 400 m2 woonruimte.
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/bw-euverem-004-1024x683.jpg)
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/bw-euverem-015-1024x683.jpg)
Om nóg dichter bij de natuur te komen, is beneden in de tuin een houten tuinhuisje dat als ‘mancave’ gebruikt wordt. „Een heerlijke plek voor een mooi boek of een goed gesprek met vrienden en een glas wijn.” Frits Vromen kan ervan genieten.
Toch gaat hij het huis verkopen om de eenvoudige reden dat het te groot is geworden voor twee personen. Niet getreurd, honderd meter verderop in het dal heeft hij nog een perceel kunnen krijgen en begint het ontwerpen, bouwen en inrichten van een nieuw huis opnieuw. „De basisfilosofie zal niet veel gaan verschillen, maar het zal allemaal wat kleiner worden. Het uitzicht blijft gelukkig hetzelfde”, concludeert Marlou.
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/bw-euverem-005-1024x683.jpg)
![](https://www.chapeaumagazine.com/wp-content/uploads/2025/01/bw-flying-AZ-A-1024x683.jpg)