Home > Living > Eefjes living > Pastel mag wel

Pastel mag wel

Onlangs betrapte ik mezelf op een bijzonder patroon: ik heb zin in meer kleur. Dat geldt zowel voor mijn kledingkast als voor mijn interieur. Maar in de praktijk doe ik nog steeds het tegenovergestelde: ik draag vooral zwart, blauw en wit. En dat geldt ook voor mijn huis: het is een zout-en-pepergeheel tegen wil en dank. Waarom ligt die kleurdrempel toch zo hoog?

Hoewel ik fan ben van Scandinavisch design en mooie designklassiekers – die vaak in ingetogen kleuren en hout zijn – is mijn favoriete Instagram-account er eentje vol pastelkleuren en een knalroze bank. Het geeft een fijne, gezellige sfeer, dat roze, geel en lila. Toch zie ik er bij mij thuis weinig van terug. Oké, ik heb een zachtroze geschilderde voordeur – in de kleur ‘Calamine’ van Farrow & Ball; de perfecte kleur zachtroze; doe er je voordeel mee – maar voor de rest is er nog weinig kleurrijks te ontdekken in huis. Natuurlijk, ik wissel wat af met groene en roze kaarsjes, maar dan houdt het wel op. Maar waarom?

Misschien omdat ik word afgeschrikt door meteen te groot te denken. Al mijn ‘voorbeelden’ zijn misschien wat extreem. Er zijn momenteel namelijk flink wat horecagelegenheden en musea die volledig in het teken van pastel, of zelfs in het specifiek roze, staan. Zo is er Wondr in Amsterdam, dat onlangs Pink Beach opende. Ook zijn volledig roze restaurants geen uitzondering meer, nu de ene na de andere zoete sensatie opduikt. En natuurlijk wordt dit allemaal bedacht door slimme marketingmannetjes. Want hoe hoger het Instagram-gehalte, hoe meer mensen in eerste instantie langskomen voor de foto, en hoe meer bereik je hebt op de socials. Zo maakt iedereen gratis reclame voor weer een nieuwe hype. Maar door deze eenheidsworst wordt roze óók weer een beetje lelijk, en dat is nou juist zo jammer.

Dus ik probeer weer terug te gaan naar de basis: hoe pas ik het toe, zonder mijn huis in een suikerspinmuseum te veranderen? Ik denk dat de oplossing schuilt in de dosering. Pastel, maar verf met mate! Dat vertaalt zich zowel in de hoeveelheid meubels of muur die worden aangepakt, maar ook in het ‘level’ van de kleur. Zo zacht als het roze van mijn voordeur is, moet ook de nieuwe kleur van mijn woonkamer worden. Ik ga voor perzik, maar dan in de lichtste vorm. Bijvoorbeeld ‘Ontwaak’ van Histor. Met veel daglicht, amper te onderscheiden van een fris beige, maar met mooi sfeerlicht brengt het de juiste zomersfeer in huis. En dat is wat ik wil. Nu nog een perziken trui vinden die erbij past, en mijn garderobe en huis zijn weer in balans.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.