Home > Living > Eefjes living > In vier stappen naar een huis vol kleur

In vier stappen naar een huis vol kleur

Noem het de zomerkriebels, noem het te veel vrije tijd, maar ineens weet ik wat er in mijn interieur ontbreekt: kleur! Alles moet geverfd worden, ik wil geen witte muur meer zien. Maar in een huis met zeven kamers ligt het risico op een circuseffect wel op de loer. Ik vertel je hoe je dat vermijdt.

Set the mood

Hoe we het als interieurliefhebbers ooit zonder Pinterest hebben gedaan, is mij een raadsel. Dit digitale moodboard is de oplossing om je smaak in beeld te brengen en te zoeken naar patronen. Begin dus naar hartenlust te ‘pinnen’ om zo erachter te komen welke kleuren je aanspreken en wat bij welke ruimte past. Hoe meer beelden je verzamelt, hoe sneller je gaat zien wat blijft terugkomen. En dat brengt je naar de volgende stap.

Maak een kleurschema

Afhankelijk van de grootte van je project is het slim om een kleurschema op te stellen, zodat je huis één geheel vormt en het geen ratjetoe wordt. Een van de kleurgoeroes van Nederland (en mijn persoonlijke inspiratiebron) Theo-Bert Pot geeft als stelregel: kies maximaal zeven à acht tinten voor je hele huis, en gebruik er niet meer dan twee per kamer. Nu is zijn huis wel echt het summum van kleur, en dus mogelijk iets te uitbundig voor sommigen. Ik heb zelf besloten drie hoofdkleuren te kiezen, en me binnen die kleuren te richten op verschillende schakeringen.

Testen, testen, testen

Heb je een shortlist gemaakt? Dan begint het echte werk: testen. Dankzij de technologie en slimmigheden van nu kun je eerst beginnen met een visualizer app, bijvoorbeeld van Flexa of Histor. Hiermee richt je je camera op de kamer/ muur die je wil kleuren en kies je de kleur die je in gedachten hebt. De kleur wordt op de muur (op je scherm) geprojecteerd en je krijgt een redelijk goed beeld van wat je kunt verwachten van deze kleur in je kamer. Een volgende stap is het bestellen van testverpakkingen, of – mijn favoriet – kleurstickers. Deze stickers zijn zo’n 20 x 20 centimeter, en zijn een exacte weergave van de kleur. Je plakt ze waar je wilt en haalt ze zonder beschadigingen weer van de muur. Zo kun je verschillende kleuren testen op verschillende wanden, op verschillende tijden van de dag. Want lichtinval beïnvloedt elke kleur ontzettend veel.

Werk ton sur ton

Kleuren gekozen? Gefeliciteerd, het moeilijkste deel is voorbij. Nu rest alleen nog de vraag: schilder je één muur, vlakken op verschillende muren, alle muren volledig, óf meteen ook het plafond? Dat laatste verdient de voorkeur als je echt een statement wil maken: de hele kamer in een kleur dompelt je onder in een sfeer. Echte durfallen nemen daarbij ook het houtwerk zoals kozijnen en deuren mee. Een ander goed idee is om ton-sur-ton te werken. Binnen je gekozen kleur werk je dan met verschillende varianten: bijvoorbeeld roze op roze op roze. Dat is pas een statement.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.